Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven i forbindelse med bygging av E134 - Oslofjordforbindelsen

Høyringsfrist:
16. september 2022

Statens vegvesen har søkt Statsforvalteren om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp i forbindelse med bygging av E134 - Oslofjordforbindelsen. 

Publisert 11.08.2022

I Stortingsproposisjon 87 (1995‐96) ble det vedtatt at Oslofjordtunnelen skulle bygges ut i takt med trafikkutviklingen, og byggingen ble planlagt gjennomført i to byggetrinn. Det første byggetrinnet omfattet dagens Oslofjordtunnel, med en ettløps tunnel med kjøreretning i hver retning, og et ekstra krabbefelt i stigningene. Byggetrinn 2, som nå skal igangsettes omfatter etablering av nytt tunnelløp under Oslofjorden og oppgradering av strekningen Måna‐Vassum til firefelts veg inklusiv nytt tunnelløp i Frogntunnelen og i Vassumtunnelen. Prosjektet omfatter også kryssløsninger på Måna og Verpen, og etablering av nytt broløp på ca. 200 m langs Bråtan bro, Holtebråte bro, samt ombygging av kryssene på Verpen og Måna. Prosjektet omfatter anleggsarbeider fra Verpen i Asker kommune til Vassum i Frogn kommune. Arbeidene planlegges gjennomført som en totalentreprise, med planlagt oppstart sommeren 2023.

Anleggsarbeidene omfatter blant annet tunneldriving, og prosjektet vil generere et stort masseoverskudd. Totalt skal det tas ut ca. 1.025.000 pfm3 (prosjekterte faste m3) berg, hvorav ca. 207.000 pfm3 fra sprengning i dagen og ca. 818.000 pfm3 fra tunnelsprengning. I tillegg skal det tas ut ca. 260.000 pfm3 løsmasser. Prosjektet vil derfor medføre både utslipp av anleggsvann (avrenning fra veiskjæringer og massedeponier) og tunneldrivevann. Nitrogenavrenning fra tunneldriving og massedeponier vil medføre et midlertidig bidrag til den samlede nitrogenbelastningen til Oslofjorden. Det er planlagt flere utslipp til forskjellige vannforekomster, både i ferskvann og i sjø, og Statens vegvesen har foreslått grenseverdier for utslipp til vann i søknaden. Prosjektet vil ellers medføre utslipp av støy og støv.

Søknaden er sendt til Statsforvalteren, som er rett forurensningsmyndighet for å behandle søknad om tillatelse til utslipp fra anleggsarbeider, jf. rundskriv T-3/12.

Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken innen 16.09.2022. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Eventuelle uttalelser må merkes med referanse 2021/35270. 

Etter at uttalelser har kommet inn til Statsforvalteren vil de bli forelagt søker for uttalelse.