Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til utfylling og mudring i sjø ved Slottet, Storsand i Asker kommune

Høyringsfrist:
31. august 2022

Storsand Bolig AS har søkt Statsforvalteren om tillatelse etter forurensningsloven til utfylling og mudring i sjø ved Slottet, Storsand i Asker kommune. 

Publisert 28.06.2022

Storsand Bolig AS planlegger boligutbygging inne på landområdene, ny småbåthavn og utvidelse av molo i sjø på Slottet, Storsand (gbnr. 353/115) i Asker kommune. Moloen skal etableres ved utfylling i sjø med sprengstein. I tillegg skal det mudres for å fjerne eksisterende molo. Det er prosjektert at prosjektet skal motta sprengstein fra Statens Vegvesens utbygging av E134 Oslofjordforbindelsen.

Det søkes om tillatelse etter forurensningsloven til utfylling av 420 000 m3 (± 84 000 m3) sprengstein innenfor 40 000 m2 (± 8000 m2) for etablering av ny molo. Finstoffraksjonen i de planlagte utfyllingsmassene er estimert til 42 000 m3 partikler under 22 mm (silt, leire, sand og grus).

I forbindelse med fjerning av eksisterende molo, søkes det om tillatelse til mudring av 26 500 m3 (± 5300 m3) innenfor 5500 m2 (± 500 m2). Massene som skal mudres skal utelukkende bestå av molomasser (blokker og sprengsteinsmasser). Overskuddsmasser fra mudringen er planlagt gjenbrukt som kjernemasser i den nye moloen.

Det er planlagt å gjennomføre mudrearbeidene etter at store deler av ny molo er bygd opp. Det vurderes i søknaden at ny molo da vil fungere som et hinder for spredning av partikler til utenforliggende vannmasser. Det er ikke planlagt å benytte partikkelsperre ved gjennomføringen av arbeidene. Det beskrives i søknaden at det er ønskelig å etablere en turbiditetsmåler 500 meter unna tiltaksområdet på 30 meters dyp for å beskytte gyteområdet til torsk og sild.

Sedimentet i tiltaksområdet består hovedsakelig av sand med noe innslag av silt, og det er påvist forurenset sediment i form av PAH-forbindelser i tilstandsklasse III i tiltaksområdet. Det forekommer også et bløtbunnsområde i småbåthavna, og den prosjekterte moloen grenser til bløtbunnsområder i nord og i sør. Av hensyn til friluftsliv og rekreasjon anbefales det som hovedregel at det ikke tillates tiltak i sjø i perioden mellom 15. mai og 15. september. På grunn av fremdriften i prosjektet og utfordringer knyttet til massehåndtering, søkes det om tillatelse til å gjennomføre mudre- og utfyllingsarbeider gjennom hele året.

Søknaden er sendt til Statsforvalteren, som er rett forurensningsmyndighet for å behandle søknad om tillatelse til mudring og utfylling i sjø, jf. rundskriv T-3/12.

Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken innen 31. august 2022. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Eventuelle uttalelser må merkes med referanse 2022/10239. 

Etter at uttalelser har kommet inn til Statsforvalteren vil de bli forelagt søker for uttalelse.

 

Høyringsfrist:
31. august 2022