Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til tiltak i forurenset grunn på Fjell skytebane i Våler kommune

Høyringsfrist:
1. september 2021

Moss og Våler Skytterlag og Åsland Pukk AS har søkt om tillatelse etter forurensningsloven til arbeider og opprydning i forurenset grunn på Fjell skytebane i Våler kommune.

Publisert 08.07.2021

Sammendrag av søknaden

Fjell skytebane er en aktiv skytebane i Våler kommune, ca. 12 km øst for Moss sentrum. Det er sendt inn en tiltaksplan som beskriver hva som ønskes gjennomført på skytebanen, som inkluderer både gravetiltak i forurenset grunn og mottak av ikke-forurensede masser til støyvoller rundt banen.

Tiltaksplanen legger frem et behov for endringer og opprydning ved skytebanen. Det skal blant annet:

  • etableres støy- og sikkerhetsvoller rundt skytebanen med høyde opptil 12 meter, som skal tilsås med gressfrøblanding for utmark
  • lages ny 100-meters og 200-meters baneløp
  • settes i stand nye støydempende standplasser
  • lage ny pistolbane mot nordøst
  • ikke røre de eksisterende kulefangervoller, men overdekke dem med rene masser
  • sanere de øvre 20-30 cm av baneløpene, og det skal legges på nye, rene masser
  • de forurensede massene fra baneløpene foreslås lagt i tett geoduk i bunnen av ny 200-meters kulevoll
  • løsmasser som tilsvarer farlig avfall skal leveres til godkjent deponi for farlig avfall

Fjell skytebane ligger innenfor tre nedbørsfelt. Bjørnerødvann er nærmeste større resipient og ligger 1,3 km sydvest for skytebanen. Vansjø ligger 1,5 km syd for skytebanen. Et mindre bekkedrag omtrent 80 meter øst for skytebanen går i samløp med et bekkedrag som drenerer ut fra myrdraget og ender ut i Kilebukta i Rosefjorden, som er en del av Vansjø.

De planlagte støyvollene vil påvirke det hydrologiske regimet til sumpskogen/myra, spesielt mellom standplass og skivevollen til 100-metersbanen. Det er vurdert at ombyggingen i seg selv ikke vil føre til økt tilførsel av forurensning utenfra eller via avrenning, men det foreligger derimot et økt potensiale for utløsning av tungmetaller i vann som samles i dammer innenfor tiltaksområdet. Planen om å fjerne topplaget av massene fra baneløpene og legge disse inn i den nye kulefangervollen til 200-metersbanen vil kunne motvirke dette. Uansett må overvann og avrenning hensyntas.

Ved prøvetaking av grunnen er det funnet høye verdier av blant annet bly (tilstandsklasse 5) og kobber (tilstandsklasse 4). Det er også påvist konsentrasjoner av bly som tilsvarer farlig avfall. Det er påvist høyest konsentrasjoner i delområde 1 (myrområdet mellom baneløp 100 meter og vestlige del av baneløp 300 meter) samt i tilknytning til kulefangervollene. Det er gjort en vurdering av helse- og spredningsrisiko, og resultatene tilsier at de forurensede massene i baneløpene ikke kan bli liggende på området slik de ligger i dag. Bly er den parameteren som peker seg ut som den største forurensningskilden i jord på tiltaksområdet.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Moss og Våler Skytterlag og Åsland Pukk AS lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 01.09.2021. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/53885».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.

Høyringsfrist:
1. september 2021