Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til tildekking av Tåjeodden på land og motfylling i sjø i Asker kommune

Høyringsfrist:
31. mars 2021

Statsforvalteren i Oslo og Viken har mottatt søknad fra Asker kommune datert 12.05.2020 om tillatelse etter forurensningsloven til tildekking av Tåjeodden på land og motfylling i sjø i Slemmestad i Asker kommune. 

Publisert 19.02.2021

Bakgrunn

Asker kommune søker om tillatelse etter forurensingsloven til å dekke til Tåjeodden i Slemmestad med 1 meter rene masser på land, samt å legge ut en motfylling i sjø.

Gjennomgang av søknad

Tildekking på land

Tildekkingen på land gjøres for å rehabilitere odden med å tildekke de forurensede massene som odden består av. Tåjeoddens nåværende tilstand tilfredsstiller ikke dagens geotekniske regelverk om stabilitet. Formålet med motfyllingen i sjø er å stabilisere eksisterende odde, sikre at odden ikke glir ut etter tildekking, og skal tilsvare de gjeldende geotekniske kravene om stabilitet.

Det er behov for ca. 10.500 m3 steinmasser og ca. 4.500 m3 jordmasser til tildekkingen. Det skal kun benyttes steinmasser fri for forurensning. Jordmasser skal være kortreist behandlet avløpsslam fra VEAS (med varedeklarasjon som dokumentere at slammet er innenfor kvalitetsklasse III).

Utfylling i sjø

Asker kommune søker om tillatelse til utfylling av 300 000 m3 ± 30 000 m3 masser innenfor et område på 90 000 m2 ± 10 000 m2. Asker kommune har til hensikt å bruke lokale overskuddsmasser fra andre kommunale prosjekter i Slemmestad til tildekking på land, og har inngått intensjonsavtale med Fornebubanen om mottak av 300.000 m3 overskuddsteinmasser fra Fornebubanen.

Bergmasser langs Fornebubanen består av knollekalk, ulike skifer og kalkstein i veksling, med hyppig opptreden av gangbergarter av blant annet syenitt, diabas, mænaitt og rombeporfyr. Skiferen er typisk en svak bergart, kalksteinene er ofte hardere. Knollekalken består av boller av kalkstein i en masse av leirskifer. Masser med syredannende berg skal leveres til godkjent mottak som har særskilt tillatelse til å ta imot slike masser.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Asker kommune lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 31.03.2021. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med «høringsuttalelse i sak 2020/17767».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.