Informasjonsskriv nr 7/2019

Ansvar for å fatte vedtak etter lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 17.06.2019

Fylkesmannen har gjennom klagesaker og henvendelser blitt gjort kjent med at flere kommuner har organisert seg slik at andre deler av kommunen enn Nav-kontoret fatter vedtak etter lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen (sosialtjenesteloven). Dette gjelder i hovedsak flyktningtjenesten. Dette har bl.a. fått utslag i feil anvendelse av loven ved etablering av flyktninger i kommunen. Fylkesmannen viser i den forbindelse til at det foreligger begrensninger i lov knyttet til hvem som har myndighet til å fatte vedtak etter sosialtjenesteloven.

Det fremgår av sosialtjenesteloven § 3 at «[k]ommunen er ansvarlig for å utføre oppgavene etter denne loven som ikke er lagt til et statlig organ […]». Videre følger det av lov om arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV-loven) § 13 at tjenestene som er regulert i sosialtjenesteloven skal ligge til Nav-kontoret, som en del av minimumsløsningen. Det er med andre ord kommunen som har ansvaret for tjenestene etter sosialtjenesteloven, men Nav-kontoret som skal gi dem. Dette har sammenheng med at tjenestene etter denne loven skal være forsvarlige. For å kunne yte en forsvarlig tjeneste må kontoret ha kontroll på og styre tjenesten. Det innebærer å sikre en forsvarlig saksbehandling fra en henvendelse mottas til et vedtak fattes. Nav-kontoret har vedtaksmyndigheten, og denne kan ikke delegeres til andre personer, organer eller andre som er organisert utenfor Nav-kontoret. Et unntak fra dette er i de tilfellene det er inngått et interkommunalt samarbeid.

Fylkesmannen mener at det er positivt med et samarbeid mellom Nav-kontoret og andre deler av kommunen ved utarbeidelse av vedtak, så lenge dette skjer innenfor rammene av taushetsplikten. Det er imidlertid Nav-kontoret som formelt sett skal fatte vedtak etter sosialtjenesteloven.

Ta gjerne kontakt ved spørsmål knyttet til dette brevet.