Informasjonsskriv nr 2/2022

Informasjonsskriv om bruk av vilkår ved tildeling av økonomisk stønad

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 17.01.2022

Vi ser gjennom vårt arbeid med klagesaker, tilsyn og opplæringer at Nav-kontorenes håndtering av vilkår for økonomisk stønad ikke alltid følger de kravene som stilles i loven. Da økonomisk stønad etter sosialtjeneste-loven er samfunnets siste sikkerhetsnett, er det viktig at håndteringen av vilkår er i tråd med lovens krav, slik at tjenestemottakere i sårbare situasjoner ikke blir stående uten midler til sitt nødvendige livsopphold.

Regelverket rundt vilkår er komplisert, og det er mange hensyn som skal veies opp mot hverandre. Tjenestemottakere har selv et ansvar for å ta de nødvendige skritt for å bli selvhjulpne gjennom arbeid eller på annen måte. Samtidig har alle krav på et forsvarlig livsopphold, uavhengig av årsaken til at de har kommet opp i situasjonen de er i.

I dette informasjonsskrivet vil vi gi en oppsummering av de mest sentrale punktene om vilkår fra Rundskriv Hovednr. 35 – Sosialtjenesteloven. Vi håper med dette å bidra til at det blir lettere å praktisere bruk av vilkår etter lovens intensjoner. Informasjonsskrivet er ikke uttømmende, og kun et supplement til det som står i rundskrivet om vilkår.

Informasjonsskrivet ligger i menyen.