Klar for nye utfordringer? Bli sensor i grunnskole eller videregående opplæring!

Er du faglig dyktig? Har du god innsikt i læreplanene? Har du god arbeidskapasitet og samarbeidsevne? Dersom du kan svare ja på disse spørsmålene bør du lese videre. Vi trenger deg til sensoroppdrag!

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 11.08.2022

Hvorfor bli sensor?

Å være sensor er en form for etterutdanning som har stor verdi for den enkelte lærer og for skolen. Det gir deg faglig oppdatering, du får et faglig nettverk ut over egen skole og kommune og du får nye erfaringer i arbeidet med vurdering. Du får også ekstra inntekt.

Hvordan går jeg fram for å bli sensor?

Dersom du ønsker å være sensor skal du henvende deg til rektor på din skole. Rektor kvalitetssikrer fagpersonene på egen skole og registrerer de som er interessert i sensoroppdrag i PAS. Dette må rektor gjøre innen 1. oktober for videregående opplæring. Det kan også legges inn fagpersoner i etterkant av denne datoen, men da blir man ikke vurdert for sensoroppdrag på høsteksamen som gjennomføres i videregående opplæring. I grunnskolen er fristen for registrering 1. mars.

Rektor vil gi deg beskjed om hvilke personopplysninger som trengs for å legge deg inn i PAS. Er du allerede registrert i PAS må rektor oppdatere din status for inneværende år.

Får jeg opplæring?

I år vil vi i samarbeid med Utdanningsdirektoratet gi ekstra informasjon og skolering om det å være sensor i forbindelse med innføringen av fagfornyelsen. Mer informasjon om dette blir publisert på vår hjemmeside. Du kan abonnere på nyheter for å følge med på vår hjemmeside.

Statsforvalteren vil ellers gi deg den informasjonen du trenger for å løse oppdraget. Informasjonen vil du i hovedsak få på e-post, og du må selv sette deg inn i retningslinjer og regelverk. Udir.no er også en nyttig informasjonskilde.

Det gjennomføres sensorskolering i vårhalvåret. Statsforvalteren vil gi deg informasjon om datoer og påmelding for sensorskolering dersom du får oppdrag. I forbindelse med høsteksamen gis det normalt ikke tilbud om sensorskolering.

Hvordan foregår oppnevning av sensorene?

Det er Statsforvalteren som oppnevner sensorer. Det er en målsetting at både erfarne og uerfarne sensorer skal benyttes til sensoroppdrag. Vi ønsker derfor nye lærere velkommen som fagpersoner.

Hvordan får jeg vite om jeg har fått sensoroppdrag?

De som Statsforvalteren oppnevner som sensorer vil få melding om dette per mobil og e-post. Oppnevningen skjer fra 2. oktober og fram mot gjennomføring av høsteksamen, og 2. mars og fram mot gjennomføringen av våreksamen.

Har du spørsmål?

Ta kontakt med rektor på egen skole.

Ofte stilte spørsmål om eksamen og sensoroppdrag finner du på Statsforvalterens side.

Obligatorisk fellessensur er fastsatt til 3. januar 2023 for høsteksamen i videregående opplæring. For våreksamen gjennomføres obligatorisk fellessensuren stedlig/fysisk 19. juni for grunnskolen og 20. og 21. juni 2023 for videregående opplæring.