Trysil - "Et stavtak foran" på vinterens smittesporing

Trysil kommune starter turistsesongen med øvelse i smittesporing. Kommunen lever opp til mottoet sitt " - et stavtak foran" og satte av tor 29. okt til å diskutere sammen med næringslivet hvordan de skal gå inn i vintersesongen på en trygg måte.

Publisert 30.10.2020

Trysil kommune inviterte næringslivet i kommunen til en diskusjonsøvelse i TISK (Testing, Isolasjon, Smittesporing og Karantene) i forkant av vintersesongen 20/21.  De fleste skiturister i Trysilområdet kommer fra utlandet.  De bor og spiser på hoteller, kafeer og hytter og tar taxi til og fra ulike områder. Hvordan informere og få turistene og ansatte til å følge smittevernrådene?

Hensikten med øvelsen var nettopp det å få fram om rutiner, planer og tiltak er gode nok for å gjøre vinterskisesongen så trygg som mulig for alle.

Ved mistenkt eller påvist smittetilfelle blant vinterturistene:

  • Har vi gode rutiner?
  • Har vi nok folk å ta av?
  • Har vi for mye folk - kan de omdisponeres?
  • Stadig nye rutiner og forordninger.
  • Hvem har ansvar og hvem tar ansvar?
  • Har vi god dialog mellom næring og kommune?
  • Hvordan gjør vi det med isolasjon?
  • Har vi god nok kommunikasjon mellom de ulike aktørene.

Dette var noen av spørsmålene deltakerne diskuterte.

Koronapandemien og tiltakene fra nasjonalt, regionalt og kommunalt nivå gir stadig nye utfordringer.  Noen av de er det gitt klare svar på og tiltaksråd i lov og forskrift.  Det er der de blir uklare eller ikke dekkende at dilemma oppstår.

Skistar, hotellene, spisestedene, Destinasjon Trysil, Trysil taxi var med på øvelsen.  Fra kommunen deltok smittesporingsteamet, kommunens kriseledelse og kommuneoverlegen.  

Observatører til øvelsen var blant andre Øyer kommune med ordfører Jon Halvor Midtmageli i spissen. I tillegg deltok Fylkesmannen som observatører.  Fylkesmannen skal bidra til at kommunene øver på håndtering av koronasmitte i kommunen. Helsedirektoratet vil at alle kommuner skal gjennomføre slike øvelser.