En dag med Inspirasjonskorpset og frivilligheten i Gran

Fylkesmannens Inspirasjonskoprs ble imponert over Gran kommune. Her har de trimgrupper, gubbekaffe, dansegruppe som i koronatid danser med pinner og ikke minst brannsikring hos de eldre.  Dagen satte fokus på livsviktige temaer som for relasjoner, fysisk aktivitet, matglede og kultur.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 18.11.2020

Inspirasjonskorpset med Fylkesmann Knut Storberget i spiss, møtte den 29. oktober en bred forsamling fra frivilligheten og kommuneansatte fra både Gran og Lunner. Dagen satte fokus på livsviktige temaer som for relasjoner, fysisk aktivitet, matglede og kultur.

Mye frivillighet i Gran

På Granvang var ansatte og frivillige samlet til en dag med faglig påfyll og refleksjon rundt hva de kan bidra med for å øke livskvaliteten til eldre som har fått hverdagen sin endret på grunn av covid 19. Korpsmedlemmene Erling Jevne, Torbjørn Løkken og Irene Hansen inspirerte de fremmøtte innenfor temaene fysisk aktivitet, matglede, kultur og relasjoner. Bygdekvinnelaget og Saniteten fortalte at de hadde sydd over 400 smittevernsfrakker til ansatte i Gran kommune. De hadde også laget middag til de som jobbet lange dager i kommunen sitt smittevernteam.

Oppmøte i god tid for å få være med

Frivillighetssentralen fortalte om pinnedans som ble praktisert hver torsdag på frivillighetssentralen. Tilbudet hos frivillighetssentralen er meget godt besøkt, og enkelte brukere møter opp en time før start for å sikre seg plass på Duar`n. Gubbefrokost er et annet eksempel på populært tiltak. Trimgrupper er også meget populære i Gran og de har med seg opptil femti deltagere.  Fylkesmannen tar dette med seg for å spre det gode initiativet ut i fylket.

Ansatte på kjøkken på Marka og Skjervum forteller entusiastisk at de har laget 3-rettersmiddag med stettglass og finservice for beboere på sykehjemmet. Menyen ble da sendt ut en uke i forveien.

Kjøkkenet er også veldig gode på formkost, slik at mosa mat ligner opprinnelsen sin. Slik slipper beboere og føle på at de skiller seg ut.

Hvordan får vi tak i de som ikke har tjenester fra kommunen?

I Gran er det mange ildsjeler som bidrar sterkt for at eldre skal ha et tilbud om møteplasser og aktivitet. Dette er en problemstilling som gjelder for mange kommuner. Det er mange som kjenner på ensomhet i denne tida og hva kan gjøres for å få de med på de ulike aktivitetene som arrangeres? Lunner-Gran brann og redning fortalte om feieren som også er med på å se til at eldre får litt ekstra hjelp ved å ta kontakt med hjelpemiddelsentralen og be om for eksempel komfyrvakt. Kanskje er de litt ufarlige og be inn og kan være en døråpner for andre.

En fantastisk dag

Folket var fornøyd etter endt dag og var inspirert til videre jobbing for de eldre. Kommunen skal i nær fremtid ha møte med blant annet frivillighetssentralen for å sette arbeidet mer i system. Maten fra dagen ble servert fra Hemlaga på Næs, takk til Gran som satser på lokalmat.

Konsert på Lidskjalv

På Lidskjalv var det tent fakler og pyntet opp med hyggelige bord til konsert med Erik Lukashaugen og Tarjei Nysted. Fylkesmann Knut Storberget, og Torbjørn Løkken sa noen ord før musikerne fylte lokalet med toner fra Hans Bjørli sine dikt. Takk til Prosjektleder i «Trygt hjem for alle» Bjørg Lomsdalen Næss for ett godt tilrettelagt arrangement og til Inspirasjonskorpset som bidrog til en inspirerende dag.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Inspirasjonsdag på Gran

Lurer du på hvordan en slik Inspirasjonsdag kan foregå. Her kan du se en liten film om dagen som var på Gran 29. oktober.