Klima

Oppdatert 08.04.2024

Utsleppet av klimagassar i Noreg må ned for at vi skal nå dei internasjonale og nasjonale måla som er definerte i Parisavtalen og klimalova. Vi kan avgrense klimaendringane ved å redusere klimagassutslepp og å auke opptak og binding av karbon. Samtidig må vi erkjenne at klimaet alt er i ferd med å endre seg, og at vi må tilpasse oss eit endra klima.

Utsleppsreduksjonar

Statsforvaltaren skal arbeide for å redusere utslepp av klimagassar på ei rekkje område. Vi er bindeleddet mellom nasjonal klimapolitikk og kommunar og andre aktørar i fylket. Statsforvaltaren har dessutan ein viktig funksjon i å følgje opp planarbeidet i kommunane, både som rettleiar i kommunal planlegging og ved å fremje motsegn dersom planar er i strid med nasjonale retningslinjer. På landbruksområdet informerer og rettleiar vi om tiltak og verkemiddel som kan redusere klimagassutsleppa og auke opptak og binding av karbon. Vi jobbar for å formidle kunnskap og informasjon om klima til kommunane innanfor alle ansvarsområda våre. Dette gjer vi gjennom dialog med kommunane og gjennom samlingar, kurs og konferansar.

Klimatilpassing

I Noreg betyr klimaendringane i hovudsak høgare gjennomsnittstemperatur, auka nedbørintensitet, auka avrenning, færre dagar med snø, auka havnivå og konsekvensar for naturmiljøet. Endringane gir auka risiko for flaum, stormflo, skred (både jordskred og snøskred) og skader som følgje av overvatn. Klimaendringane har også meir sakteverkande effektar på natur og samfunn, som endringar i artar og økosystem og endra vilkår for naturbaserte næringar som fiskeri, landbruk og reiseliv. Klimaendringane har ulike konsekvensar i ulike område av landet, og nødvendige tiltak kan variere frå stad til stad. 

Statsforvaltaren skal bidra til at samfunnet klarer å avgrense den negative effekten av klimaendringane. Rolla vår er å ta avgjerder og vere rettleiar innan fleire av fagområda våre. Arealplanlegging har ei nøkkelrolle i klimatilpassingsarbeidet, og Statsforvaltaren rettleiar og kan komme med motsegn. Statsforvaltaren har dessutan ei sentral rolle innanfor regional samfunnstryggleik og beredskap, som omfattar tilsyn, rettleiing og risikoførebyggande arbeid, og handtering av akutte situasjonar. Landbruk, avløp, naturforvaltning og vassforvalting er andre fagområde der Statsforvaltaren kan vere med og bidra til at samfunnet er førebudd på å tole konsekvensane av et endra klima.

Vis meir


Publisert 14.11.2018

Tilskudd til klimatilpasning

Kommuner og fylkeskommuner kan søke om statlig støtte til kunnskapsheving på klimatilpasning. Det er avsatt 6,4 millioner kroner til ordningen for 2019. Søknadsfristen er 15. februar.


Publisert 28.09.2018

Norges første klimaveikart lanseres i dag

Klimaveikart Agder lanseres i dag kl 11.30 på Grønt Senter i Kristiansand, av Tine Sundtoft


Publisert 08.05.2018

Vær smart! - vellykket kurs om klimatilpasning

Kurset VÆR SMART! - om klimatilpasning i kommunene ble avviklet 2. mai med 120 deltaker fra 25 av Agderkommunene. Du finner presentasjonene fra kurset her.


Publisert 13.03.2018

35 søknader om tilskudd til klimatiltak i 2018

Det er en økning på 25 prosent i antall søknader om støtte til klimatiltak fra ordningen Klimasats fra kommunene på Agder i år.


Publisert 28.02.2017

Antall søknader om støtte til klimatiltak øker

Det er en økning på 25 prosent i antall søknader om støtte til klimatiltak fra ordningen Klimasats fra kommunene på Agder i år.


Publisert 04.11.2016

Parisavtalen trer i kraft i dag!

Parisavtalen om reduksjoner i klimautslippene trer i kraft i dag etter at mer enn 55 parter som til sammen står for mer enn 55 prosent av klimagassutslippene, har ratifisert avtalen. I Agder merkeres dette med grønn belysning av Kristiansand domkirke fra klokken 16:30.


Publisert 31.10.2016

Seks klimaprosjekter får statstilskudd

Klimasats-midlene er delt ut. På landsbasis får 129 gode prosjekter støtte. Fire prosjekter i Aust-Agder , ett i Vest-Agder og ett på tvers av fylkesgrensen får tilsammen 1,265 mill. kr.


Publisert 14.04.2016

Ny tilskuddsordning for klimatiltak i kommunene – søknadsfrist 23. juni

Nå lanserer Miljødirektoratet støtteordningen Klimasats - støtte til klimasatsing i kommunene. Det er mulig å søke om støtte til nesten alle slags klimatiltak. Dette er en god mulighet for kommunene til å få fortgang i viktig klimaarbeid.


Publisert 13.01.2016

Pilotprosjekt om klimatilpasning i Vest-Agder

Kommuner i Vest-Agder må sette i verk tiltak for å sikre viktig infrastruktur og ivareta naturmangfoldet når klimaet endrer seg. Det viser et pilotprosjekt om klimatilpasning Fylkesmannen har gjennomført i samarbeid med tre kommuner og Miljødirektoratet.


Publisert 02.04.2014

Ny klimafilm for skoleverket

Filmen handler om klimatilpasning i Norge.