Avfall og gjenvinning

Oppdatert 22.01.2024

Avfall og gjenvinning omfattar innsamling, mottak, lagring, behandling, gjenvinning og anna handtering av avfall. Dette kan føre til utslepp av klimagassar, tungmetall og andre miljøgifter.

Farleg avfall

Farleg avfall kan ikkje handterast saman med vanleg avfall. Farleg avfall inneheld helse- og miljøfarlege kjemikaliar som kan føre til alvorleg forureining og skade menneske og dyr. Verksemder som produserer farleg avfall, har plikt til å levere avfallet til eit godkjent avfallsmottak. Før transport skal avfallet deklarerast elektronisk på www.avfallsdeklarering.no

Statsforvaltaren kan gi løyve

Statsforvaltaren er forureiningsstyresmakt for dei fleste avfallsanlegg og kan gi løyve til verksemd som fører til forureining. Dette omfattar anlegg for mottak, sortering og behandling av avfall, bilvrakplassar, deponi, komposteringsanlegg og forbrenningsanlegg. Når Statsforvaltaren gir slike løyve, må verksemda i nokre tilfelle setje i gang spesifikke tiltak for å minske ulempa for andre. Statsforvaltaren skal også hente inn avfallsplanar frå hamner og drive tilsyn med dei.

Statsforvaltaren kontrollerer avfallsanlegga for å sikre at krava i løyva blir etterlevde. Det er forureiningslova, avfallsforskriftene, internkontrollforskrifta og løyva som er gitt, som ligg til grunn for kontrollane. 

Vis meir


Publisert 15.02.2017

Agder Renovasjon IKS - endret tillatelse for Heftingsdalen renovasjonsanlegg

Agder Renovasjon IKS har fått tillatelse fra Fylkesmannen til å utvide rammene for mottak og behandling av avfall ved Heftingsdalen renovasjonsanlegg. Vedtaket kan påklages innen tre uker.


Publisert 07.02.2017

Lillesand og Birkenes interkommunale Renovasjonsselskap IKS - søknad om endret tillatelse

Lillesand og Birkenes interkommunale Renovasjonsselskap IKS (LiBiR IKS) søker om endring i tillatelse. Endringen omfatter utvidelse av deponiarealet med 22,5 daa og en årlig ramme på 80 000 tonn avfall til deponi.


Publisert 22.12.2016

LiBiR IKS har fått endret tillatelse

 40 000 tonn forurensede masser kan nå tas imot årlig på Knudremyr renovasjonsanlegg.


Publisert 22.06.2016

Tillatelse til forbrenning av avfall på Hestemyr i Risør kommune

Team Tec får teste avfallsforbrenning i microanlegg i ett år fra 1. august 2016


Publisert 06.05.2016

Lørdag 7. mai er strandryddedagen

To aktører i Agderfylkene har fått 786 000 kroner i støtte fra Miljødirektoratet til strandrydding og opprydding på havbunnen.


Publisert 25.04.2016

Høring – LiBiR IKS søker om endret tillatelse

Ønsker å deponere mer forurenset masse på Knudremyr. Innspill til søknaden sendes innen 23. mai.


Publisert 22.04.2016

Let’s Clean Up Agder!

Fylkesmannens  miljøvernavdeling oppfordrer alle til å rydde "sin strand" for søppel på strandryddedagen 7. mai. Da blir du også med på den europeiske fellesdugnaden "Let's Clean Up Europe".


Publisert 08.04.2016

Søknad om løyve - Hartevatn slamhandsamingsanlegg

Høyringsfrist er 10. mai.


Publisert 04.04.2016

Søker om økt avfallskvote ved Heftingsdalen renovasjonsanlegg

Frist for å gi innspill til søknaden er 2. mai.


Publisert 20.11.2015

Mange avvik hos biloppsamlarar

Kontroll av seks verksemder viste til dels alvorlege avvik.