Nedgang i omdisponering av dyrka jord i 2021

Etter omdisponeringer til store veiprosjekter de to foregående årene, er Agder i 2021 nede på 91 dekar omdisponert.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 15.09.2022

Omdisponeringstallet for 2021 i Agder er betydelig lavere enn de to forrige årene, hvor hovedårsaken var større veiprosjekter. Det er bolig, samferdsel og næringsbebyggelse som står for mesteparten av omdisponeringen i 2021 på totalt 91 dekar.

SSB har publisert tall for omdisponering av dyrka og dyrkbar jord i 2021

På landsbasis viser statistikken for 2021 et rekordlavt tall for omdisponering. Målet i nasjonal jordvernstrategi ble i fjor strammet inn til maks. 3000 dekar – dette målet er nådd. Det ble vedtatt omdisponert 2968 dekar dyrka jord til andre formål enn landbruk i Norge i fjor.

For Agders del er omdisponering i 2021 på 91 dekar totalt – inkludert til landbruksformål. Som diagrammet viser er dette en stor nedgang i omdisponeringen av dyrka jord sett opp mot de to forrige årene, 2019 og 2020. Da var flere større veiprosjekter (E39 og Rv. 9) hovedårsaken til den betydelige omdisponeringen, mens omdisponeringen i fjor skyldes i hovedsak vedtatt bolig-, samferdsels- og næringsutbygging.

Nullvisjon for omdisponering

Selv om vi har fått en klar nedgang i omdisponeringstallet, er det viktig å holde trykket oppe for å redusere nedbygging av dyrka jord ytterligere. Jordvernpolitikken blir stadig skjerpet inn, blant annet gjennom revisjoner av nasjonal jordvernstrategi. Senest 23. mars 2022 ble det sendt ut nytt jordvernbrev fra Landbruks- og matdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet til kommuner og fylkeskommuner. Dette tydeliggjør at bevaring av dyrket jord er en nasjonal interesse. Kommunene oppfordres også til å lage kommunale jordvernstrategier, gjerne med en nullvisjon for omdisponering.

Les hele jordvernbrevet på regjeringens nettside

Dyrka jord har mange viktige funksjoner

Det er mange grunner til hvorfor det er viktig å ta vare på dyrka jord. Dyrka jord er en knapp og ikke-fornybar ressurs som utgjør bare 3,5 % av landarealet i Norge, og kun 2,3 % av landarealet i Agder. Samtidig er dyrka jord helt sentralt å ta vare på for å sikre matproduksjonen, og for at framtidige generasjoner skal kunne ha muligheten til å dyrke sin egen mat. I tillegg gir jorda gir oss mange andre naturgoder. Vern av jord er blant annet en forutsetning for å opprettholde naturmangfoldet, jord kan fungerer som flomdemper, den binder og lagrer karbon og sikrer arbeidsplasser og gode lokalsamfunn.

Se rapporten Jordvernets begrunnelser – kunnskapsgrunnlag for ny jordvernstrategi hos NIBIO

Vi håper derfor på en enda større bevissthet i samfunnet om betydningen av jordvern framover, og at tallene for omdisponering reduseres til et absolutt minimum.

Kontaktpersonar