Utvalgt kulturlandskap Fjotland?

Fjotland kirke.
Fjotland kirke. Foto: Ellen Synnøve Eskeland / Statsforvalteren i Agder.

Kan og vil deler av Fjotland i Kvinesdal kommune bli et nytt Utvalgt kulturlandskap i jordbruket?

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 23.06.2021

En regnfull torsdag tidlig i juni arrangerte Kvinesdal kommune og Statsforvalteren i Agder et utendørsarrangement der tema var nettopp dette. Er grunneierne interessert og er kommunen interessert? Og har området store nok kulturhistoriske og biologiske verdier?

UKL-sekretariatet har gitt Statsforvalteren v/landbruks- og miljøforvaltningen og Fylkeskommunen v/kulturmiljøforvalteren i oppdrag å gi utfyllende og oppdatert informasjon om Fjotland i Kvinesdal kommune. Det skal velges 3–5 nye UKL-områder, og Fjotland er en av ni områdekandidater. Fjotland ligger i landskapsregion 5 «Skog og heiebygdene på Sørlandet», som er typisk for indre Agder og som ikke er representert i UKL-floraen.

Blåne bak blåne – landskapsdybde.
Blåne bak blåne – landskapsdybde. Foto: Ellen Synnøve Eskeland / Statsforvalteren i Agder.

Tidligere i vår var det digitalt møte med kommuneledelsen og deretter med grunneiere om mulig UKL-status for området. Koronaen har satt en effektiv stopper for vanlige fysiske møter denne våren, så alternative møteformer er blitt brukt – i tillegg til brev til grunneierne – informasjonsbrev, «spørreundersøkelse» og invitasjon til møter. Det har fungert overraskende bra!

Utendørsarrangementet denne våte torsdagen ble ledet av ordføreren. Tema var kulturlandskaps­verdier i området – både de materielle kulturlandskapsverdiene (gamle bygninger, ferdselsårer, steinarbeid, naturtyper og solblom) og immaterielle verdier fra området (folkemusikk – Fjotlandspringar og rosemaling – fjotlandsrosa og tradisjonell fjotlandsmat).

Kombinert steingjerde og rydningsrøys.
Kombinert steingjerde og rydningsrøys. Foto: Ellen Synnøve Eskeland / Statsforvalteren i Agder.

Responsen fra grunneierne er samlet sett betinget positiv, fra stor begeistring for «kvalitetsstempelet» UKL til frykt for at dette på sikt vil frata grunneierne muligheter for utvikling av egen eiendom. Kommunen har møtt grunneierne på en konstruktiv måte og kopler en ev. UKL-satsning med sin egen kulturminneplan som de er i gang med, uavhengig av dette.

22. juni tok kommunestyret stilling til saken, og det var enstemmighet om at de ønsker Fjotland som et UKL-område. De ønsker at området skal avgrenses noe i vest og i sørøst på grunn av negativ tilbakemelding fra grunneierne der. Det er Klima- og miljødepartementet og Landbruk- og matdepartementet som til slutt avgjør om Fjotland blir et UKL-område eller ikke.

Korntørke/badstu og nyrestaurert elveløp.
Korntørke/badstu og nyrestaurert elveløp. Foto: Unni Svagård / Statsforvalteren i Agder.

Kontaktpersonar