Bjørn, ulv, gaupe, jerv og kongeørn blir rekna som rovvilt. Det er eit hovudmål å sikre levedyktige bestandar av dei fire store rovdyrartane og av kongeørn. Samtidig er det eit mål å oppretthalde eit aktivt landbruk for å utnytte beiteressursane for sau og rein i utmark. For å nå dette todelte målet må vi forvalte rovviltbestanden, samtidig som landbruket må tilpasse seg noko i kjerneområda for rovvilt.
Dette er nokre av Statsforvaltarens oppgåver i forvaltninga av rovvilt:
- tildele midlar til førebyggjande tiltak mot rovviltskadar og behandle søknader om erstatning for skadar som freda rovvilt har gjort på bufe
- behandle søknader om båsfangst av jerv og gaupe
- gi løyve til skadefelling av gaupe, jerv, ulv og bjørn innanfor tildelt kvote frå rovviltnemnda
- stå for forvaltninga av kongeørn, mellom anna å vurdere søknader om skadefelling
- vere sekretariat for den regionale rovviltnemnda, som skal sørgje for at rovdyrstammane blir forvalta slik at talet på dyr er så nær bestandsmålet i regionen som mogleg
Ved behandling av St.meld. nr. 15 (2003-2004) Rovvilt i norsk natur vedtok Stortinget å opprette åtte regionale rovviltnemnder som skal ha hovedansvaret for forvaltningen av rovvilt i sin region. Rovviltnemndene har ansvaret for at den nasjonale politikken gjennomføres i sin region.
Telemark ligger innunder rovviltregion 2 sammen med Vestfold, Buskerud og Aust-Agder. Sekretariatet er lagt til Fylkesmannen i Buskerud. Les mer om regionale rovviltnemder på hjemmesidene til Miljødirektoratet eller Rovviltportalen.
Dersom det oppstår en akutt skadesituasjon hvor rovdyr gjør skade på husdyr, kan fylkesmennene etter gitte kriterier gi tillatelse til å felle det skadegjørende individet. I søknaden må det gå fram hvor det er oppstått skade, hvem som eier besetningen(e), besetningens størrelse (sau/lam), antatt skadegjører, om Statens naturoppsyn er varslet om tap av dyr, og hva som er gjort for å avverge ytterligere skade. Fylkesmannen skal etter krav fra sentrale myndigheter behandle søknad innen 3 døgn fra den er mottatt.
Henvendelse angående søknad om skadefelling kan rettes til:
Fylkesmannen i Telemark, tlf: 35 58 61 10, epost: fmtepost@fylkesmannen.no
Observasjoner av rovdyr og skader på bufe skal rapporteres til Statens naturoppsyn ved regional rovviltansvarlig:
Espen Marker, tlf. 975 70 975, epost: espen.marker@dirnat.no
---------------------------------------------