Avfall og gjenvinning

Oppdatert 22.01.2024

Avfall og gjenvinning omfattar innsamling, mottak, lagring, behandling, gjenvinning og anna handtering av avfall. Dette kan føre til utslepp av klimagassar, tungmetall og andre miljøgifter.

Farleg avfall

Farleg avfall kan ikkje handterast saman med vanleg avfall. Farleg avfall inneheld helse- og miljøfarlege kjemikaliar som kan føre til alvorleg forureining og skade menneske og dyr. Verksemder som produserer farleg avfall, har plikt til å levere avfallet til eit godkjent avfallsmottak. Før transport skal avfallet deklarerast elektronisk på www.avfallsdeklarering.no

Statsforvaltaren kan gi løyve

Statsforvaltaren er forureiningsstyresmakt for dei fleste avfallsanlegg og kan gi løyve til verksemd som fører til forureining. Dette omfattar anlegg for mottak, sortering og behandling av avfall, bilvrakplassar, deponi, komposteringsanlegg og forbrenningsanlegg. Når Statsforvaltaren gir slike løyve, må verksemda i nokre tilfelle setje i gang spesifikke tiltak for å minske ulempa for andre. Statsforvaltaren skal også hente inn avfallsplanar frå hamner og drive tilsyn med dei.

Statsforvaltaren kontrollerer avfallsanlegga for å sikre at krava i løyva blir etterlevde. Det er forureiningslova, avfallsforskriftene, internkontrollforskrifta og løyva som er gitt, som ligg til grunn for kontrollane. 

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 01.09.2014

Deponiaksjon 2014

I september gjennomføres det en landsdekkende tilsynsaksjon rettet mot aktive og nedlagte avfallsdeponier.


Publisert 29.04.2014

Avfallsplaner i havner

Kystommunene, havneansvarlige og Fylkesmannen har fått nye oppgaver som omhandler avfallsplaner i havner.


Publisert 05.03.2014

Opprydding i Holandsvika

Fylkesmannen i Nordland, Vefsn kommune og Helgeland sparebank (HSB) har i dag vært i dialog vedrørende umiddelbar opprydding av slakteavfallet som ligger i og utenfor komposteringsanlegget i Holandsvika.


Publisert 25.02.2014

Slakteavfall i Holandsvika

Med bakgrunn i det store mediefokuset som har vært om saken vil Fylkesmannen med dette redegjøre for vårt arbeid med oppfølging av komposteringsanlegget og slakteavfallet i Holandsvika.


Publisert 06.12.2013

Stans i mottak hos Helgeland Bioenergi AS

Fylkesmannen har vedtatt stans i mottak av råstoff til Helgeland Bioenergi AS inntil pålegg om retting av avvik er etterkommet.


Publisert 06.12.2013

Pålegg om opprydding i Holandsvika

Fylkesmannen har pålagt opprydding av avfall fra Helgeland bioenergi AS (HBE) sitt anlegg i Holandsvika, Vefsn kommune.


Publisert 03.12.2012

Elkem Salten må fjerne ulovlig avfall

Klima- og forurensningsdirektoratet pålegger Elkem Salten å fjerne ulovlig avfall fra deponiet i Andkilen i Sørfold.


Publisert 03.12.2012

Fylkesmannen anmelder entreprenør og mottak

Avfallsmottaket hadde bare lov å ta i mot 60 tonn rent rivningstrevirke, men tok i mot 165 tonn usortert rivningsavfall fra riveentreprenøren. Nå er begge anmeldt.