Nordnorsk økomatpris 2013 går til Aalan gård og Tove og Knut Åland på Vestvågøy

Prisen er på 20 000 kr og overrekkes av Fylkesmann i Nordland, Hill-Marta Solberg, under Økokonferanse 2013: 20.-21. november i Bodø.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 20.11.2013

For første gang deler Fylkesmennene i Nord-Norge ut Nordnorsk økomatpris. Formålet med prisen er å synliggjøre økologisk mat fra landsdelen. Prisen skal gå til en person, organisasjon eller virksomhet som har gjort en spesiell innsats for å fremme produksjon eller bruk av økologisk mat i eller fra landsdelen.

I juryens begrunnelse legges det vekt på betydningen Tove og Knut Åland har hatt for etablering og utvikling av økologisk matproduksjon i landsdelen.

Himmeltind

Aaland gård var tidlig ute med økologisk produksjon og har siden 1993 drevet både plante- og husdyrproduksjon økologisk. På gården produseres blant annet økologisk ost og krydderurter. I gårdskafeen kan man få smake på produktene fra gården, og man kan handle i gprdsbutikken. Produktene fra gården selges også i dagligvareforretninger i Lofoten og flere større byer.

Tove og Knut Åland har lagt ned stor arbeidsinnsats i mange organisasjoner og bidratt i en rekke utviklingsprosjekter. De har samtidig utviklet egen gård og frambrakt førsteklasses produkter. De har vunnet gull i Landsutstillingen for gardsost, i 2005 for Geitgomme frå Lofoten og i 2011 for Lofotost med tyttebær. Gården vant BU-prisen i Nordland i 2002. De er i høst utpekt til Lofoten matambassadør 2013.

Juryens begrunnelse kan lastes ned til høyre.