Formålet med motorferdsellova er å verne om naturmiljøet og sikre rekreasjonsverdiar. Lova har som utgangspunkt at all motorisert ferdsel i utmark og vassdrag er forboden. Regelverket opnar likevel for nødvendig køyring i samband med for eksempel nødutrykking eller forsvarsøvingar.
Endringar i regelverket i 2015 gjer at kommunane no kan leggje ut snøskuterløyper for køyring på vinterføre. I Finnmark og Nord-Troms er det eigne reglar.
Innenfor fagområdet motorferdsel er det kommet flere nye bestemmelser og endringer de senere årene. Samtidig vil bestemmelser i naturmangfoldloven også være aktuelle ved behandlingen av saker etter motorferdselloverket.
På motorferdselområdet er det kommet en rekke endringer i lovverk eller føringer siden 2009. Opplistingen nedenfor viser noen av de mest aktuelle endringene:
- Om ny naturmangfold og betydningen for vedtak etter forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og vassdrag (rundskriv T-6/09)
- Adgang til å benytte motorkjøretøy på vinterføre til transport i forbindelse med kommunalt organiserte akutt-tiltak for å redusere påkjørselsrisiko for elg og annet hjortevilt ved vei eller jernbane (rundskriv T-6/09)
- Adgang til gruppeturer på snødekt mark etter særskilt tillatelse (rundskriv T-6/09)
- Utvidet adgang til å bruke motorkjøretøy i forbindelse med utmarksnæring (rundskriv T-6/09)
- Obligatorisk opplæring på snøscooter (forskriftens §3 ny bokstav h).
- Forskrift om kjøring med motorvogn i terrenget og på veg ikke åpen for alminnelig ferdsel (gjelder bl.a. kjørehastighet, bruk av lys og signal, vikeplikt)
- Forskrift om bruk av personlig verneutstyr under kjøring med motorvogn (påbudt med bruk av hjelm ved snøscooterkjøring)
- Forskrift om bruk av vannscooter og lignende, fastsatt 22.6.2012
- Rundskriv til regelverk om bruk av vannscooter og lignende (T-2/12)
- Forbud mot helikopterskiing (egen forskrift av 14.03.1988)
Se for øvrig Miljødirektoratets nettsider for mer utfyllende informasjon om regelverk.
Naturmangfoldloven trådte i kraft 1. juli 2009, og loven får betydning for saksbehandling og vedtak etter forskrift om bruk av motorkjøretøy i utmark og på vassdrag. Naturmangfoldloven § 1 og kapittel II Alminnelige bestemmelser om bærekraftig bruk, særlig prinsippene for offentlig beslutningstaking i §§ 8 til 12, jf. § 7, har betydning for kommunens og Fylkesmannens avgjørelser etter motorferdselregelverket. Prinsippene for offentlig beslutningstaking må anses som retningslinjer for lovtolkning og har betydning ved kommunens skjønnsutøvelse. Rundskriv T-6/09 gir nærmere veiledning om dette. Se også nettsiden "Naturmangfold" i menyen på venstre side.
Rapportering av behandlede søknader i kommunene (forskriftens § 7 siste ledd). Kommunens behandling av søknader om motorisert ferdsel rapporteres gjennom KOSTRA-skjema 20.