Rop ut om fritidstilbud!

- Sørg for at informasjon om fritidstilbudene til barn og unge er lett tilgjengelig, og at dere samarbeider med barn og unge om det. Det er oppfordringen fra Statsforvalteren til alle kommuner i fylket. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 14.03.2022

Fritidsaktiviteter gir barn og unge mulighet til å utvikle sosiale ferdigheter, det gir mestring, tilhørighet, vennskap og nettverk. Det handler også om sosial inkludering, god fysisk og mental helse, noe som er ekstra viktig nå etter en lang periode med utfordringer.

En viktig arena

I Troms og Finnmark vokser 9 prosent av barna opp i familier med vedvarende lavinntekt, og tallet er økende. Barn og unge i familier med dårlig råd deltar sjeldnere i organiserte fritidsaktiviteter enn i familier med god råd.

Etter idretten utgjør fritidsklubber den største fritidsarenaen. Her deltar barn og unge fra lavinntektsfamilier i større grad enn andre barn og unge.

Barn og unge med funksjonsnedsettelser møter på både fysiske, sosiale og holdningsmessige barrierer som gjør at de ikke får delta på fritidstilbud på lik linje som andre barn.

Derfor er det viktig med et helhetlig syn på fritid som inkluderer alle barn, og at også lavterskel møteplasser som fritidsklubber er åpne og tilgjengelige.

Representanter fra ungdomsrådene i Troms og Finnmark har svart med stikkord hva de mener er viktig for at alle barn og unge skal sikres gode oppvekstsvilkår og fremtidsutsikter.

Hvordan kan kommunen hjelpe?

Det fins flere gode plattformer med oversikt over frivillige aktivitetstilbud og inkludering, skriver vi i et brev til kommunene. Mange kommuner er allerede kjempegode til å bruke disse og dele informasjon, og ser gode resultater av det. Her er et lite utvalg:

Ungfritid.no er en digital oppslagstavle hvor frivillige organisasjoner kan legge ut informasjon om faste fritidsaktiviteter for barn og unge.

ALLEMED er et gratis nasjonalt verktøy som skal gjøre det lettere for deg å inkludere alle barn og unge i fritidsaktivitet, uavhengig av familiens økonomi. ALLEMED har også utviklet en egen håndbok for kommuner om dette, den finner du HER

2022 er Frivillighetens år. Hvordan kan kommunen utvikle en god frivilligpolitikk? HER finner du Frivillighet Norge sine råd og ressurser til kommuner

Unge Funksjonshemmede har laget en inkluderingsveileder rettet mot aktivitetstilbydere for å øke inkluderingen av unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer, den finner du HER

Ta barn og unge med

Vi er opptatt av at alle barn og unge i fylket vårt skal ha gode oppvekstsvilkår og gode fremtidsutsikter. Tilgang til fritidsaktiviteter og møteplasser er en sentral del av dette.

Derfor oppfordrer vi dere til å gjøre en ekstra innsats nå for å passe på at alle barn og unge i kommunen får muligheten til å ha en god og inkluderende fritid. 

Retten til et fritidstilbud:

Fritidserklæringen har som mål å sikre at alle barn i Norge skal få mulighet til å delta jevnlig på minst én organisert fritidsaktivitet, uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon

Barnekonvensjonen artikkel 31:
«Alle barn har rett til hvile, fritid og lek, og til å delta i kunst og kulturliv.»

Konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD): Artikkel 30 (5d) Deltakelse i kulturliv, fritidsaktiviteter, fornøyelser og idrett
Partene skal sikre at barn med nedsatt funksjonsevne har samme mulighet som andre barn til å delta i lek, fornøyelser, fritidsaktiviteter og idrettsaktiviteter, også de aktiviteter som finner sted i skolen.

Kontaktpersoner