Tørrfuru i Østmarka naturreservat endte på bålet

Mange har flotte bilder fra dette utsiktspunktet og tørrfurua har vært et populært motiv for mange, der den stod som naturens egen skulptur.
Mange har flotte bilder fra dette utsiktspunktet og tørrfurua har vært et populært motiv for mange, der den stod som naturens egen skulptur.

Den ikoniske tørrfurua på Tonekollen i Østmarka naturreservat er borte. Noen har hugget den ned og brukt den som bålved, til tross for at det er forbudt å bruke trær og busker i verneområdet til ved.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 03.05.2021

Turen til Tonekollen er populær og det er svært hyggelig at mange tar turen for å oppleve den flotte utsiktsplassen. Flere stier fører til utsiktspunktet som ligger 368 moh i Enebakk kommune. Fra toppen kan man speide ut over Østmarka og Mosjøen. Et perfekt sted for en rast og for å fyre opp et bål.

Når du er på Tonekollen er du i Østmarka naturreservat og da gjelder det spesielle regler som vi oppfordrer alle til å gjøre seg kjent med og følge. En av reglene er at vegetasjonen i verneområdet er fredet. Dette gjelder også døde busker og trær. Man kan derfor ikke plukke blomster, sanke matplanter eller hugge ved til bål. I Østmarka naturreservat er det lov til å fyre bål med tørrkvist du finner på bakken eller med medbrakt ved, men reglene for bålbrenning kan variere fra verneområde til verneområde.

«Ønsker du å fyre bål i et verneområde må du sjekke hvilke regler som gjelder for bålbrenning. Er det lov til å fyre bål, anbefaler vi deg å ta med ved hjemmefra», sier Gunhild Dalaker Tuseth, direktør for Klima og miljøvernavdelingen hos Statsforvalteren i Oslo og Viken. «Vi ser dessverre et økende problem med at turgåere henter seg bålved når de raster i et naturreservat. Dette er en trussel mot det biologiske mangfoldet som vi skal beskytte i verneområdene», sier Tuseth. «Døde trær, som tørrfurua på Tonekollen er faktisk spesielt viktige, da de er leveområde for bl.a. sopper, lav og insekter», sier hun.

Statsforvalteren følger nå opp den konkrete saken.

På nettstedet Miljøstatus Kart finner du detaljert informasjon om verneområder i ditt nærmiljø. Her finnes også lenker til gjeldene vernebestemmelser.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.