Miljødirektoratet opphever vårt avslag på søknad om etablering av plastgjenvinningsanlegg i Holtskogen Næringspark

Statsforvalteren i Oslo og Viken (daværende Fylkesmannen) fattet i juni 2020 vedtak om avslag på søknad fra Fortum Waste Solutions Norway AS om tillatelse til drift av plastgjenvinningsanlegg i Holtskogen Næringspark i Indre Østfold kommune. Nå har Miljødirektoratet opphevet vårt vedtak.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 18.01.2022

Fortum søkte om påslipp av prosessvann til det kommunale nettet. Vårt avslag baserte seg på tilstanden til avløpssystemet, som er sterkt overbelastet og medfører betydelige utslipp til sårbare resipienter. Spesielt resipienten for renset avløpsvann fra AHSA renseanlegg, Engerbekken, ble tillagt vekt da bekken er i svært dårlig tilstand som følge av utslipp av urenset avløpsvann fra anlegget. AHSA renseanlegg klarer ikke å overholde sine krav til rensing.

Fortum klaget på Statsforvalterens avslag. Vi opprettholdt vårt vedtak og oversendte den 30.09.2020 klagesaken til Miljødirektoratet for endelig avgjørelse.

Vedtak i klagesak

Miljødirektoratet opphever Statsforvalterens vedtak og sender saken tilbake til oss for videre behandling. Miljødirektoratet har lagt vekt på oppdatert informasjon fra Fortum og Indre Østfold kommune, og etter en helhetsvurdering kommet til at virksomheten kan få tillatelse til utslipp via det kommunale avløpssystemet på bestemte vilkår. Virksomheten skal ikke bidra til overløp eller forverring av tilstanden på det kommunale avløpssystemet og lokale resipienter. Fortum må selv sørge for adekvat rensing av prosessvannet.

Miljødirektoratet presiserer at det ikke foreligger saksbehandlingsfeil ved Statsforvalterens vedtak. 

Videre prosess

Statsforvalteren tar Miljødirektoratets vedtak til etterretning, og vil ta søknaden opp til ny behandling under forutsetningene som fremgår av klageavgjørelsen.

Vi tar sikte på å ferdigbehandle saken før sommeren.