Rauerfjorden og Teineholmen i Fredrikstad er vernet

Regjeringa opprettet to nye verneområder i Fredrikstad kommune i Viken fylke onsdag 23. juni. Rauerfjorden marine verneområde og Teineholmen naturreservat utgjør et sammenhengende område med viktige naturverdier.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 24.06.2021

Området som nå er verna henger sammen med Ytre Hvaler nasjonalpark i sørøst. Færder nasjonalpark ligger like i nærheten på vestsida av fjorden. Samlet er mer enn 20 prosent av Oslofjorden nå vernet.

De verna områdene inneholder både vakker skjærgård, og særegne naturverdier på dypet, som korallrev. Artsrikdommen er preget av den baltiske strømmen, som gir vann med lavt saltinnhold og store temperatursvingninger. Området er også viktig for sjøfugl.

Kystfisket i området kan fortsette som før. Nye inngrep som kan skade naturen, som blant annet installasjoner på havbunnen, deponering av masse, mudring o.s.v., og bruk av bunntrål, er eksempler på aktiviteter som blir forbudt.

Nasjonalparkstyret for Ytre Hvaler nasjonalpark skal i det daglige forvalte verneverdiene knyttet til Rauerfjorden marine verneområde og Teineholmen naturreservat. Sammen med Kosterhavet nasjonalpark på svensk side av grensa, er et sammenhengende kystområde med et samla areal på om lag 752 km2 i Skagerrak, fra Fredrikstad til Kosterøyene og Bohuslän på svensk side av grensa, nå verna.