Kartlegging av mottak for jord- og steinmasser

Vi ber kommunene om informasjon om anlegg som tar imot jord- og steinmasser som ikke er forurenset. Informasjonen skal brukes til å få oversikt over hvor mange anlegg som må ha tillatelse som følge av endring i avfallsregelverket.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Massemottak må snart ha tillatelse etter deponiforskriften
Deponering av jord- og steinmasser som ikke er forurenset trenger i dag ikke tillatelse etter avfallsforskriften til deponering av avfall. Dette er et særskilt norsk unntak som ikke er i tråd med deponidirektivet i EU, og Miljødirektoratet jobber med å endre forskriften. Etter endringen må massemottak som deponerer jord- og steinmasser som ikke er forurenset ha tillatelse etter avfallsforskriften.
Overskytende jord- og steinmasser skal disponeres i tråd med avfallsregelverket
I Miljødirektoratets faktaark om mellomlagring og sluttdisponering av jord- og steinmasser som ikke er forurenset, står det at overskytende jord– og steinmasser fra samferdselsutbygging og annet anleggsarbeid normalt skal regnes som næringsavfall. Slike masser skal dermed disponeres i tråd med avfallsregelverket.
I faktaarket er det informasjon om hva som er ment med jord- og steinmasser som ikke er forurenset, og hva reglene i forurensningsloven betyr for disponering av slike masser. En type disponering vil være deponering på et massemottak avsatt til dette formålet i kommunens reguleringsplan.
For å få oversikt over hvor mange massemottak som må ha tillatelse som følge av forskriftsendringene Miljødirektoratet nå jobber med, har Miljødirektoratet bedt fylkesmennene om å kartlegge aktuelle mottak.
Hva slags anlegg er aktuelle?
De fleste massetipper/massemottak er i dag regulert etter regelverk kommunen forvalter, og vi ber derfor kommunene opplyse om aktuelle anlegg.
Vi ber kommunen opplyse om massemottak:
- der massene er plassert permanent
- som tar imot jord og stein som ikke er forurenset, fra flere aktører og/eller prosjekt, over lengre tid
- som er i drift eller skal drive videre
I menyen på høyre side ligger brev vi har sendt til kommunene, og link til Miljødirektoratets faktaark om massedisponering.