Matglede og det naturlige kjøkken

Sebastian Engh (til høyre) er en av fem medlemmer i Matgledekorpset. De øvrige (fra venstre) er Ann Kristin Wang, Ronny Kløvfjell, Wenche Hammer og Elise Husevåg.
Sebastian Engh (til høyre) er en av fem medlemmer i Matgledekorpset. De øvrige (fra venstre) er Ann Kristin Wang, Ronny Kløvfjell, Wenche Hammer og Elise Husevåg. Foto: Ida Marie Strekerud.

- Vi trenger en påminnelse om at vi kan skape en god dag. Ikke bare for oss selv, men også for andre, sier korpsmedlem Sebastian Engh. Her forteller han litt om sine refleksjoner rundt matglede, matvarer i sesong og samarbeid. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 10.06.2022

Artikkelen er del av en serie om korpsmedlemmenes erfaringer og anbefalinger fra prosjektet.

Matgledekorpset samarbeidet med åtte institusjoner i Oslo og Viken i 2021. Et av medlemmene i Matgledekorpset er Sebastian Engh. Han har bakgrunn som restaurantkokk, lærling på Oro og Bagatelle i Oslo og kjøkkensjef på Kongelig norsk ambassade i Stockholm. Nå er han kjøkkensjef på Curtisen i Halden.

Sebastian Engh brenner for selve matgleden, og forteller at dette er en stor del av livet hans. – Med min opprinnelse fra Thailand, ligger matgleden i blodet mitt. Mat betyr egentlig alt. I Thailand er dette måten vi hilser hverandre på; Har du spist? Er du sulten?, sier han.

Å gjøre med hjertet

Så hva er viktig for å øke matgleden? Engh forteller at det handler om å gjøre med hjertet. – Vi må begynne med oss selv. Vi som jobber rundt, i alle ledd. Alt henger sammen. Det er viktig at alle forstår rollen sin og skjønner hvor viktige oppgaver vi har, selv om det bare er en liten del av helheten. Vi må jobbe med hjertet. Kommunen kan ha stram økonomi, og det kan være lite tid. Men gjør du noe med hjertet i fem minutter, så kommer gleden frem, sier han.

- Det er selve gleden jeg brenner for i Matgledekorpset sitt arbeid, forteller Sebastian Engh. – Å finne glede i alt vi gjør. Selve matgleden, for både beboerne og de ansatte. Det handler om å se over dette som ren rutine, men at ansatte ser maten og måltidet som et høydepunkt. At både den som gir og den som får har samme forståelse av matglede, sier han.

Naturlig kjøkken

Engh er veldig bevisst på å bruke matvarer i sesong. – Tenk på det som det naturlige kjøkken. Hva har naturen å by på nå? Det er dumt å servere rotfrukter om sommeren, da har naturen for eksempel nesle og nykål. Vi mennesker er de beste til å gjøre om på naturen, på godt og ondt. Naturen går sin gang. Vi kan glede oss over det naturen gir her og nå, sier han.

- Alle som jobber med mat bør tenke på hvordan ta i bruk lokale råvarer. Det handler om tilhørighet og stolthet. Hvilken rolle har vi? Vi kan se mulighetene rundt oss i lokalmiljøet, forteller Sebastian Engh.

Bygge team

Matgledekorpset har gjennom sitt arbeid inspirert flere kommuner til å sette sammen egne lokale matgledekorps. Å sette sammen et team som skal fungere godt sammen over tid er viktig i et langsiktig arbeid med mat- og måltidsglede. – Start med å finne de engasjerte folkene. Så må de som allerede er interessert, slippe de andre inn og være inkluderende, sier Sebastian Engh og kommer med et godt tips for teambygging. – Teamet blir ikke bedre før det svakeste ledd også blir bedre.

Sebastian Engh har flere refleksjoner rundt dette med samarbeid, involvering og engasjement. – Det handler om å forstå at vi er et ledd i det store og hele er viktig. At vi ikke klarer å utføre alene. Hvert ledd har en funksjon. Her må vi se hverandre, sier han og viser til Kirkens Bymisjon sitt motto «Ingen er bare det man ser».

Skap en god dag

– Et lite smil eller et hei, og litt omsorg i blikket betyr mye. Miljøet på arbeidsplassen blir et varmere sted med disse små grepene, forteller han. - Vi trenger en påminnelse om at vi kan skape en god dag. Ikke bare for oss selv, men også for andre.