Fare for skogbrann - ikke gjør opp ild!

Folk griller mat på et bål i skogen
Fra 15. april til 15. september er det forbudt å tenne bål i eller i nærheten av skog og utmark. Foto: Stockphoto.

Det er svært tørt mange steder, med fare for gress-, lyng- og skogbrann. Skogbrannfareindeksen er for tiden rød over hele Østlandet.

Publisert 22.05.2024

Flere steder på kartet over skogbrannfare hos Meteorologisk institutt er det mørkerødt. Nå er det ekstra viktig at alle følger bålforbudet og lokale retningslinjer. Branner sprer seg veldig raskt i tørre områder og kan ha alvorlige følger.

Ikke bruk ild i skog og utmark

Gå gjerne tur i skogen, men ikke gjør opp ild. La være å tenne på stormkjøkken, engangsgriller, bålpanner, kaffebål og lignende. Plukk gjerne opp glass og annet søppel for å bidra til å unngå skogbranner.

Vær ekstra oppmerksom når du går i skog og utmark. Hvis du oppdager tilløp til brann, er du pliktig til å varsle nødetatene.

Følg rådene fra lokalt brannvesen

I ekstra tørre perioder kan kommunene lage egne, lokale forbud som er strengere enn det generelle bålforbudet. Sjekk derfor hvilke råd og retningslinjer som gjelder for din kommune.

Husk bålforbudet

I perioden fra 15. april til 15. september er det forbudt å tenne opp bål og grill i eller i nærheten av skog og utmark.