Landbruks- og matministeren besøkte to innovative Østfold-bedrifter

Landbruks- og matminister Sandra Borch på besøk hos Ingunn og Johan Anstensrud på Den Sorte Havre. Landbruksdirektør Nina Glomsrud Saxrud og seniorrådgiver Kjersti Grøndahl var med på å legge til rette for besøket. Foto: Ingrid Guren

 – Vi er glade for at landbruks- og matministeren besøker innovative lokalmatbedrifter i vår region, og at hun ønsker å løfte frem og heie på bøndene i Viken, sier landbruksdirektør Nina Glomsrud Saxrud.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 23.03.2023

Landbruks- og matminister, Sandra Borch, var denne uka på besøk hos Den Sorte Havre i Våler og Lille Blad i Båstad i Indre Østfold.

- Hos Den Sorte Havre har de greid noe så unikt som å gi havreprodukter nye muligheter og ikke minst lekker innpakning. De er også en viktig framsnakker av økologisk produksjon, sier Saxrud, som sammen med seniorrådgiver Kjersti Grøndahl, var med å la til rette for statsrådbesøket.

Dyrker svarthavre

I Våler fikk statsråden omvisning i korntørke og produksjonslokaler av Ingunn, Johan og Emil Anstensrud, samt samtaler med dyrkere av svarthavre og samarbeidspartner Råde Bakeri.

Den Sorte Uavre vant den nasjonale Bygdeutviklingsprisen for 2022. Hos Lille Blad i Båstad i Indre Østfold møtte statsråden Bjørn Heller og Håkon Tillier til omvisning, smaking og samtale på Heller gård i Båstad. Her produserer de såkalt mikrogrønt året rundt i en ubrukt driftsbygning.

Urter og salater

Hos Lille Blad dyrkes urter og salater i et kontrollert miljø, og storhusholdningsmarkedet nyter godt av både blomkarsespirer, ertespirer og koriander.

Bedriften har ambisjoner om å inspirere andre bønder i hele landet til å ta i bruk driftsbygninger som ellers «bare» er lager, og gi dem nytt liv, og ikke minst gi bonden en tilleggsnæring.
– Det er inspirerende å se hva de har fått til, og ambisjonene videre, sier Saxrud. Gründernes målsetting er å gi bønder over hele Norge muligheten til å tilby lokal salat og mikrogrønt året rundt, gjennom å benytte uproduktiv bygningsmasse. Sandra Borch utfordret Lille Blad til å verve en bonde i hennes hjemkommune, Lavangen, og gründerne parerte med at vi alle var velkomne igjen om en tre-fire år, for å se om de ville nå målene sine.

Personer som snakker sammen i bedriften Lille Blad
Landbruks- og matministeren Sandra Borch og statssekretær Wenche Westberg fikk omvisning av Bjørn Heller i Lille Blad. Landbruksdirektør Nina Glomsrud Saxrud (til venstre) følger med. Foto: Ingrid Guren.