Ministeren lyttet til utfordringer i eggproduksjonen

Statsråd Sandra Borch møtte det unge paret Harald og Ragnhild Solberg på Grønnerud gård 12.august. De kjøpte gården for fire år siden og satset på økologisk eggproduksjon 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 17.08.2022

Harald og Ragnhild fortalte om en krevende etableringsperiode, men at de i dag er veldig fornøyde med å være økologiske eggprodusenter. De bruker mye tid i hønsehuset, og synes at det betaler seg. De ønsker også å drive jorda økologisk. Nettverket med andre økologiske eggprodusenter i Østfold har hatt stor betydning for dem.  

Under besøket ble blant annet to viktige tema tatt opp med statsråden fra Fjørefelaget; - overproduksjon av egg og regelverket om holdbarhet på egg. - Det er utfordringer med overproduksjon i eggnæringen. I dag kan gårdbrukere fritt starte opp med eggproduksjon, selv ved overproduksjon. Dette gjør at det blir økte utfordringer for alle, og at den enkelte bonde må betale mer i omsetningsavgift, - penger som brukes til markedsreguleringstiltak.  

Endringen av holdbarhetsregler i EU var også på dagsorden. EU ønsker at egg skal få kortere holdbarhetsdato, noe som vil få konsekvenser i norsk eggproduksjon. Da må eggbilen oftere til gården og hente egg, noe som vil gi økte kostnader til produsentene og økte priser for forbrukerne. I Norge har man en uavbrutt kjølekjede fra bonde til forbruker, noe som er unikt i Europa.    

Sandra Borch lyttet interessert, og minnet om et veldig godt jordbruksoppgjør. Hun tok også med seg signalene fra fjørfenæringa om utfordringene rundt overproduksjon. Hun fortalte at de hadde gitt flere høringsinnspill til EU vedrørende mulige regelverksendringer om holdbarhet på egg. Hun satt stor pris på å møte unge bønder som satser. 

Det var norsk Fjørfelag og Den Stolte Hane som var vertskap for besøket sammen med familien Solberg. 

Statsråden besøkte også biogassanlegg på reisen sin. Les mer om det her