Landbruks- og matministeren besøkte biogassanlegg i Rakkestad

Ministerbesøk i Rakkestad for å lære om biogassanlegg på gårdsbruk. Fra venstregårdbruker Kjell Kopperud, statsråd Sandra Borch og prosjektleder Torbjørn Kristiansen..

Fredag 12. august fikk statsråd Sandra Borch høre om mange av fordelene ved satsing på gårdsanlegg for biogassproduksjon. I tillegg fikk hun med noen klare oppfordringer tilbake til sitt arbeid som landbruks- og matminister.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 16.08.2022

Besøket var på Slommerud gård i Rakkestad, hos familien Kopperud. Prosjektleder for biogass prosjektet i Rakkestad, Sarpsborg og Fredrikstad, Torbjørn Kristiansen, snakket varmt om de mange fordelene ved å bygge gårdsanlegg som produserer biogass av husdyrgjødsel:

  • Selvforsyning av energi og næringsstoffer
  • Mer tilgjengelig gjødsel 
  • Potensielt salg av overskuddsenergi og samarbeid med nabogårder
  • Biogjødsel som kan erstatte torv til vekstjord
  • Bedre fordeling av næringsstoffer som kan løse utfordringer med mangel på spredeareal

Torbjørn Kristiansen oppfordret ministeren til å se på løsninger som fremmer distribusjon av biogjødsel og nye incentiver for økt bruk av bærekraftig gjødsel.

Charlotte Forsberg, prosjektleder for KlimaØstfold, snakket om arbeidet som er gjort for å gjøre både etablerte og unge bønder mer kompetente for å ta kloke valg innen klima- og energiløsninger. Dette har resultert i at Innovasjon Norges pott til bioenergiprogrammet var tom allerede i april og Forsberg oppfordret til en dobling av potten til programmet og ha full fokus på bio og solenergi.

Se bilder og les mer fra besøket på Slommerud gård, inkludert intervju med statsråden, på KlimaØstfold sin nettside.

 

Om KlimaØstfold
Klima Østfold er samarbeidet mellom 12 Østfoldkommuner, Viken fylkeskommune og Statsforvalteren i Oslo og Viken om innsatsen for å begrense klimaendringene. Vi jobber for å gjennomføre tiltak, bevisstgjøre, engasjere og tilrettelegge slik at alle kan bidra – det offentlige så vel som næringsliv og innbyggere.