Tid for luking av floghavre og hønsehirse

Floghavre.
Floghavre. Foto: Norsk landbruksrådgiving.

Floghavre og hønsehirse er to svært alvorlige problemugras som trives i kornåkre. Det er svært viktig at kornprodusentene kontrollerer åkrene sine for disse ugrasene. Den beste tiden for slik kontroll er nå i juli og noen uker framover etter at kornet er utvokst.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 11.07.2022

Floghavre

Floghavren vaier flere steder over åkeren nå. Det er viktig at kornåkeren kontrolleres for floghavre, selv om en ikke har kjennskap til at den finnes.

Floghavre har en egen forskrift som krever at det gjennomføres effektiv bekjempelse. For bonden er det minst like viktig at floghavren ikke får spre seg, da det reduserer avlinga og seinere fører til økte kostnader ved kjemisk bekjempelse.

I et så aktivt jordbruksområde som Oslo og Viken, vil floghavre som sprer seg til naboeiendommer være svært skadelig for produksjonen hos andre bønder. Det gjelder særlig de med såkornavl og frøavl av storfrøa arter. Bønder med floghavre på sine arealer har et ansvar for at flogahavre ikke spres til andre eiendommer.

Floghavreplanter må lukes opp med rota slik at de ikke setter nye aks. Planta må tas med ut av åkeren, og f.eks. brennes. Dette for å hindre at frø utvikles og senere spirer.

Floghavren kan kjennes igjen på en veldig åpen risle, snerp på alle korna, og rager ofte over åkeren.

Hønsehirse

Hønsehirse øker i utbredelse og er mange steder nå et problemugras i flere kulturer. Med sin store frøproduksjon og aggressive vekst er den en like stor trussel for bonden som floghavre. Det er viktig å luke vekk enkeltplanter før den klarer å etablere store bestander.

Hønsehirse er vanligvis storvokst og blir godt over en meter høg, med opptil 2 cm brede blader, men undersøkelser hos NIBIO viste at det var stor variasjon i voksemåte og plantestørrelse. Den er ettårig og spirer fra frø hvert år.

Vi finner det først og fremst i åpenåkerkulturer som korn, poteter og grønnsaker, sjeldnere i eng.

Du finner mer informasjon om Hønsehirse på nettsiden til Norsk landbruksrådgiving.

Hønsehirse.
Hønsehirse. Foto: NLR Viken.