Jordløftet - fra forskning til lønnsom praksis

Kan vi gå sammen om et felles løft for jordhelse og karbonbinding i landbruket i Viken? Gjennom satsingen «Jordløftet» er målet er å få ny kunnskap fra forskningen ut til lønnsom praksis hos Viken-bøndene. Landbruksforvaltningen er en viktig samarbeidspartner i dette arbeidet.  

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 28.06.2022

Effekten av god jordhelse 
God jordhelse gir bedre avlinger, og en sunn jord har også økt evne til å binde karbon og begrense avrenning av næringsstoffer. På denne måten bidrar god jordhelse positivt både til klima og miljø og bondens økonomi. Det er et stort potensial for karbonbinding i landbruksjord, men fortsatt er det mange utfordringer som skal løses på veien mot oppbygging av jordlivet og optimal karbonbinding i landbruket.  

Ved å jobbe i nettverk og å samordne arbeidet, kan vi i større grad bidra til at ny kunnskap og praksis gir en mer lønnsom og bærekraftig landbruksnæring i vår region.  

  

Samarbeid for bedre jordhelse og økt karbonbinding 
Fylkeskommunen i Viken har tatt initiativet til satsingen «Jordløftet – fra forskning til lønnsom praksis».  Satsingen skal styrke arbeidet med jordhelse og karbonbinding i landbruket i Viken – hele tiden med mål om et lønnsomt og bærekraftig landbruk. Satsingen skal legge til rette for samarbeidsprosjekter som fremmer utvikling innen jordhelse og karbonbinding, og strekker seg fra forskning, rådgivning, forvaltning, naturbruksskoler og ut til næring.  Landbruksforvaltningen i stat og kommune er dessuten sentrale samarbeidspartnere.  

  

Statsforvalteren arbeider på ulike måter for bedre jordhelse og øke karbonbinding i landbruket. I år revideres regionalt miljøprogram, med muligheter for å tilby tilskuddsordninger som på ulike måter bidrar til å bedre jordlivet og øke karbonbindingen i jorda. Kursserien «Klimasmart skogbruk» legger vekt på god skogforvaltning som bidrar til økt karbonbinding.  

  

Den 15. juni var alle som jobber med jordhelse- og karbonbindingsprosjekter i Viken invitert til et møte om hvordan vi kan løfte i fellesskap. På møtet kom det frem at det er ønskelig å jobbe i nettverk og i samarbeid for å fremme jordhelse og økt karbonbinding, og at kommunene spiller en sentral rolle i dette arbeidet.

 

Jordløft-kommuner 
Kommunal landbruksforvaltning spiller en viktig rolle for at ny kunnskap og gode løsninger skal bli til lønnsom praksis, enten det er i skogen, i utmarka eller i jordbruket. Fylkeskommunen inviterer derfor kommunene i Oslo og Viken til å delta i Jordløftet, i nettverket for jordhelse og økt karbonbinding i Viken.

Noen kommuner har kanskje en ekstra satsing i dag, eller er interessert i å ta en mer aktiv rolle ved å være "Jordløft-kommune". En "Jordløft-kommune" vil på sitt eget vis, og i samarbeid med andre aktører satse ekstra på for eksempel kompostering, biokull, fangvekster og beitestrategier. Kommuner som er interessert i å bli jordløftkommuner melder sin interesse på Åpen møteplass (se under), eller sender e-post til kontaktpersoner for Jordløftet, Kari Engmark og Ellen Marie Forsberg
  Karien@viken.no eller ellenfor@viken.no. 

  

Lær mer om «Jordløftet» 
Torsdag 30. juni (14:00-14:45) kan du høre mer om satsingen «Jordløftet – fra forskning til lønnsom praksis». Satsingen presenteres på den faste møteserien «Åpen møteplass klima», som Viken fylkeskommune arrangerer for kommunene en gang i måneden. 

Lenke til møtet på Teams