Klimasmart skogbruk – kursserie for kommunene

I år kjører vi en egen kursserie for kommunene. Målet er å gi oppdatert faglig påfyll på skogbrukstema, med fokus på klima og klimatilpasning.

 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 16.05.2022

Oppfølging av Handlingsplan for skogbruk

Klimasmart Skogbruk-serien har blitt satt sammen for ansatte på landbrukskontorene i Oslo og Viken. Flere av kursene er også aktuelle for andre målgrupper.

Kursene tar utgangspunkt i Handlingsplan for skogbruk i Oslo og Viken 2021-2025. Vi løfter handlingsplanens satsingsområder for eksempel gjennom å diskutere treslagsvalg i framtidsskogen, hvordan skogsbilveibygging kan gjøres på en mer klimavennlig måte, samt skogkultur som en viktig klimafaktor. Flere tema vil komme på plass utover høsten.

Skogeierne i neste ledd

Med mer enn 18 000 skogeiere i Oslo og Viken er vi avhengig av lokalt engasjement for å få til oppfølging av handlingsplanen fullt ut. Vi håper kursserien videre kan gi en lokal effekt ved at kommunene tilbyr opplegg til skogeierne innenfor de samme temaene.

For å legge til rette for dette, bidrar vi til at det blir tilbud om skreddersydde kurspakker for skogeiere som kommunene kan bruke i sitt område uten å måtte organisere alt fra A til Å. Her er de lokale Skogselskapene og Skogkurs viktige samarbeidsaktører. I første omgang har vi de to vinklingene Lær å bruke skogfond - smart for lommeboka di, skogen og klimaet; og Hvordan følge opp et felt de første 10 årene etter hogst.

Om kursserien

Planlegging og gjennomføring skjer i samarbeid med klimaavdelingen i Viken fylkeskommune. Satsingen involverer alle fagpersonene som jobber med skogbruk hos Statsforvalteren, og har bidratt til et spennende samarbeid også internt hos oss.

Vi opplever at de eksterne kursholderne har tatt utfordringen med å tenke nytt rundt klima og klimatilpasning, og vi ser mange muligheter for å ta dette videre også utover prosjektperioden. Kommunene har også vært flinke til å delta på disse kursene.

Kursserien er del av Klimasmart Landbruk Viken, et større prosjekt i regi av Viken fylkeskommune. Serien er finansiert av blant annet Klimasatsmidler.

Les mer om Klimasmart skogbruk på nettsidene våre.

 

(Dette er en utvidet versjon av vår artikkel i Fylkesnytt fra Oslo og Viken 1/2022)