Vis vaktsomhet ved vindfelte trær

Rotvelter av nedblåste trær kan være farlige å oppholde seg i nærheten av. Etter vinterens stormer må man være ekstra obs på tur i skog og mark.
Rotvelter av nedblåste trær kan være farlige å oppholde seg i nærheten av. Etter vinterens stormer må man være ekstra obs på tur i skog og mark. Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Etter hvert som våren skrider fram er det ekstra grunn til å være forsiktig rundt vindfall. Se filmklipp som viser hvorfor her.

Publisert 05.04.2022, Sist endret 08.04.2022

I november 2021 og videre utover vinteren har kraftig vindvær blåst ned mye skog på Østlandet. 

Opprydningsarbeidet er godt i gang, men fremdeles er det mye vindfall som ligger igjen i skogen, og som ikke er sikret på noen måte. Det kommer til å ta flere år før opprydningen er ferdig.

Ny informasjonsfilm

Skogselskapet, Skogkurs, Skogbrand og Skogens verdiskapningsfond har gått sammen om å lage informasjonsfilmen Hold avstand til rotveltene:

Ikke opphold deg ved et tre som har gått over ende

Etter hvert som telen går i bakken utover våren er det ekstra grunn til å være forsiktig rundt vindfall. Mange av disse rotveltene kan være stabilisert av at det har vært frost i bakken, mens nå som det tiner opp er det en risiko for at disse kan bevege på seg.

Vi ber folk som er på tur i skog og mark om å vise varsomhet rundt vindfall, og holde god avstand. Under rotvelt må man ikke oppholde seg, og også klatring over liggende vindfall kan være farlig.

Dette gjelder både for små og store trær, og også ved rotvelt der tømmeret allerede er kappet av. Det samme gjelder for tømmerlunner og mindre stabler med tømmer.

Hvordan skal skogeieren gå fram etter stormfelling av trær?

Når det gjelder vindfall hos skogeiere og opprydning i skogen minner vi om at dette er særdeles farlig arbeid. Dette skal ikke utføres annet enn av kvalifisert personell.

Skogkurs har laget tre korte filmsnutter som tar for seg hva du bør gjøre dersom du har fått vindfall på din eiendom.

Skjermdump fra Skogkurs sin nettside om vindfallhogst. Her finner du tre filmklipp om hvordan planlegge, prioritere og gjennomføre dette særdeles farefulle opprydningsarbeidet.
Skjermdump fra Skogkurs sin nettside om vindfallhogst. Her finner du tre filmklipp om hvordan planlegge, prioritere og gjennomføre dette særdeles farefulle opprydningsarbeidet. Foto: Skogkurs.no.

Vi har samlet alle våre nettsaker om stormhendelsene i Oslo og Viken i denne samlesaken.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner