Kulturlandskap i endring i Leveld

Fornøgd med opninga av utstillinga. F.v. Oskar Puschmann, Steinar Saghaug (Leveld kunstnartun) og Marit Torsrud Nerol (Ål kommune).
Fornøgd med opninga av utstillinga. F.v. Oskar Puschmann, Steinar Saghaug (Leveld kunstnartun) og Marit Torsrud Nerol (Ål kommune). Foto: Jørn Jensen (Viken fylkeskommune).

I sommar har ei fotoutstilling synt fram utviklinga av det levande kulturlandskapet i Leveld i Ål kommune.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 20.12.2021

Fotoutstillinga «Kulturlandskap i endring» inneheld 23 bilete fotografert av Oskar Puschmann frå Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). Puschmann er kjend for sine "før og no"-bilete, som syner motiv teke på same plassen i ulike tidsepoker.

Her starta utstillinga.
Her starta utstillinga. Foto: Steinar Saghaug.

Utstillinga var sett opp i skogen ved Leveld kunstnartun. Der kunne publikum gå ein liten runde  gjennom heile sommaren og oppleva bileta. 

Oskar Puschmann og to bileteplater
Oskar Puschmann og to bileteplater Foto: Steinar Saghaug.

Utvald kulturlandskap

Leveld er del av den nasjonale ordninga av utvalde kulturlandskap (UKL). Bileta i utstillinga var henta frå dette levande landskapet, som har blitt halde i hevd i mange hundre år.

Leveld kunstnartun
Leveld kunstnartun Foto: Steinar Saghaug.

Utstillinga var eit samarbeidsprosjekt mellom UKL Leveld og Leveld kunstnartun. Leveld bygdekvinnelag var og med og valde ut bilete til utstillinga.

Mange ser på bileta
Mange ser på bileta Foto: Steinar Saghaug.

UKL Leveld synast det var fint å få til denne utstillinga, skriv Marit T. Nerol, som er jordbruksforvaltar i Ål kommune. - Gjennom denne utsillinga har me fått løfta fram arbeidet med refotografering, og gjort det mogeleg for fleire å oppleve kulturlandskapet før og no i Leveld.

Meir om UKL Leveld 

Leveld i Ål er ei bygd der tuna ligg på rekkje i dalsida. Bygda har ein godt ivareteke struktur med teigdelt innmark, steingjerde og rydningsrøyser. Eit av særprega til Leveld er at beitemarkene er samanhengande frå bygda til heimstølane. Dei smale teigane strekkjer seg frå dalbotnen og oppover til utmarka, frå ca. 700 - 950 moh.

Nærbilete av bileteplate
Nærbilete av bileteplate Foto: Steinar Saghaug.

Jordbrukslandskapet i Leveld er ein god representant for fjellbygdene i tidlegare Buskerud, og fortel ein viktig del av jordbrukshistoria i fylket.

Du kan lese meir om Leveld på sida vår om utvalde kulturlandskap i Oslo og Viken, og på heimesida til Landbruksdirektoratet.

 

Tekst: Marit T. Nerol, jordbruksforvaltar i Ål kommune