Skogdag med den nye landbruksministeren

Sandra Borch var med da skogsmaskinene skulle i aksjon. Hogstentreprenør Øyvind Isachsen har oppdraget med gjennomhogst i kommuneskogen.
Sandra Borch var med da skogsmaskinene skulle i aksjon. Hogstentreprenør Øyvind Isachsen har oppdraget med gjennomhogst i kommuneskogen. Foto: Elisabeth Schmidt / Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Tirsdag denne uken besøkte Sandra Borch (Sp) skogbruket i Oslo og Viken. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 05.11.2021

Knappe to uker etter at hun tiltrådte stillingen som landbruks- og matminister gikk det første offisielle statsrådbesøket ut i skogen i Asker kommuneskoger.

Bålkaffe med skogpolitikk

I en av kommunens gapahuker i åsene over Semsvannet var det duket for bålkaffe og skogprat. Ordfører Lene Conradi (H), lokalpolitikere, skogforvaltningen og flere av skogbrukets organisasjoner var til stede.

Rundt bålet gikk skogpraten løst. Helge Nordby (Statsforvalteren i Oslo og Viken) orienterte om skogbruket i regionen (Fra venstre: Helge Nordby, Ragnhild Male Hartviksen (Asker Ap), Monica Vee Bratlie (varaordfører Asker), Benthe E. Løvenskiold (NORSKOG), Monica Grindverg (Statskog), Lene Conradi (ordfører i Asker), Sandra Borch (landbruks- og matminister), Else Marie Rødby (stortingsrepresentant fra Asker), Even Skårberg Aarnes (politisk rådgiver i LMD). Bak: Karl Henrik Berke (Skogselskapet)).
Rundt bålet gikk skogpraten løst. Helge Nordby (Statsforvalteren i Oslo og Viken) orienterte om skogbruket i regionen (Fra venstre: Helge Nordby, Ragnhild Male Hartviksen (Asker Ap), Monica Vee Bratlie (varaordfører Asker), Benthe E. Løvenskiold (NORSKOG), Monica Grindverg (Statskog), Lene Conradi (ordfører i Asker), Sandra Borch (landbruks- og matminister), Else Marie Rødby (stortingsrepresentant fra Asker), Even Skårberg Aarnes (politisk rådgiver i LMD). Bak: Karl Henrik Berke (Skogselskapet)). Foto: Elisabeth Schmidt / Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Rundt bålet fortalte Borch om satsingspunkter på skogbruk i den nye Hurdalsplattformen. Hun trakk fram skogbruket som en viktig og langsiktig næring i Norge. Hun løftet også fram skogressursen som viktig i klimasammenheng og i det grønne skiftet. – Vi planter og skjøtter skogen i dag for våre barnebarn, sa Borch.

Ulike nasjonale og internasjonale skogtema ble drøftet med organisasjonene, mens lokale representanter fra Skogselskapet stod for servering av kaffe fra svartkjele.

Markaskogbruk og aktiv drift i kommuneskogen

Etter endt bålprat fikk statsråden en orientering om kommuneskogen, og hvordan skogdriften er tilpasset både ulike brukergrupper og føringene i skoglovens markaforskrift.

Skogbrukssjef i Asker kommune, Petter Høistad
Skogbrukssjef i Asker kommune, Petter Høistad Foto: Elisabeth Schmidt / Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Skogbrukssjefen i Asker kommune, Petter Høistad, demonstrerte et av flere felt der det drives gjennomhogst, som et alternativ til større flater. – Vi har gode erfaringer med dette, og opplever sjelden klager fra allmenheten når vi har skogsdrifter, fortalte Høistad.

Skogen er viktig i Oslo og Viken

Helge Nordby, seksjonssjef for skogbruk og arealforvaltning hos Statsforvalteren i Oslo og Viken, ga det regionale overblikket over skogens rolle i landets nest største skogregion.

 – Skogbruket utgjør en betydelig ressurs for industri og verdiskaping i regionen. Verdien av tømmeret som blir avvirket i Oslo og Viken er på 1 milliard kroner i året. Den videre foredlingen av tømmerstokken utover i verdikjeden kan vi anslå at skaper om lag 8 milliarder kroner i verdiskaping i året. Samtidig har vi en region med 1,9 millioner innbyggere, og mange som ønsker å bruke skogen til ulike formål. Skogbruk i Oslo og Viken er altså flerbruk av skogen, sa Nordby.

Helge Nordby (Statsforvalteren i Oslo og Viken) og Sandra Borch (landbruks- og matminister)
Helge Nordby (Statsforvalteren i Oslo og Viken) og Sandra Borch (landbruks- og matminister) Foto: Elisabeth Schmidt / Statsforvalteren i Oslo og Viken.

- Skogforvaltningen og skognæringen i regionen har samlet seg om en felles handlingsplan for skogbruk, som definerer våre viktige satsingsområder. Vi håper å gå foran i Oslo og Viken som en aktiv skogregion som speiler mange hensyn, avslutter han.

Statsforvalteren i Oslo og Viken ønsker Sandra Borch velkommen i stillingen som landbruks- og matminister.

Karl Henrik Berke, Ole-Christian Løchen og Øyvind Ringstad fra Skogselskapet sørget for varm servering og god stemning rundt bålet gjennom hele dagen.
Karl Henrik Berke, Ole-Christian Løchen og Øyvind Ringstad fra Skogselskapet sørget for varm servering og god stemning rundt bålet gjennom hele dagen. Foto: Elisabeth Schmidt / Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Les mer om Handlingsplan for skogbruk i Oslo og Viken 2021-2025 her.