Statlig tilsyn med kommunene og tilsynssamordning

Statsforvalteren fører tilsyn og kontroll med at ulike statlige, kommunale og private virksomheter innfrir krav som fremgår av lovverket. Tilsyn skal bidra til å sikre kvalitet og forsvarlighet i tjenestene.

Statlig tilsyn med kommunens eller fylkeskommunens oppfyllelse av plikter pålagt i eller i medhold av lov skal skje etter reglene i kommunelovens kap. 30, når ikke annet følger av lovgivningen ellers.

Samordning av tilsyn

I kommuneloven §§ 30-6 og 30-7 er fylkesmannen gitt myndighet til å samordne det statlige tilsynet med kommunene. Dette innebærer både samordning av tilsynsvirksomheten til fylkesmannen og andre statlige tilsynsmyndigheter, samt samordning mot kontrollvirksomheten som kommunene selv driver (kommunal egenkontroll). Hensikten med samordningen er at tilsynsvirksomheten skal være mest mulig rasjonell, effektiv og fremme læring hos kommunene.

Samordningen omfatter planlagte tilsyn med både kommuneplikter (de plikter kommunen har i egenskap av å være kommune) og aktørplikter (de plikter kommunen har på lik linje med andre aktører).

Samordning av reaksjoner

Før det eventuelt vedtas pålegg om retting eller andre sanksjoner med vesentlige virkninger, som gir økonomiske og/eller administrative konsekvenser, for kommunen eller fylkeskommunen skal tilsynsmyndigheten:  

  • vurdere konsekvensene av pålegget i sammenheng med andre krav til kommunen
  • varsle kommunen/ fylkeskommunen og Statsforvalteren i forkant av bruk av pålegg og andre sanksjoner med vesentlige virkninger
  • i hovedsak ha dialog med kommunen/ fylkeskommunen før pålegg og andre sanksjoner med vesentlige virkninger vedtas

I enkelte tilfeller vil det ikke være praktisk mulig eller forsvarlig å gjennomføre dialog før vedtak om pålegg treffes. I slike tilfeller vil det kunne være nødvendig å treffe vedtak uten at det er gjennomført dialog. I enkelte situasjoner kan det være mulig å treffe vedtak, og deretter gjennomføre en dialog og eventuelt endre vedtaket.

Ny tilsynskalender - verktøy for samordning av statlig tilsyn med kommunesektoren og forvaltningsrevisjoner i kommunene 

Fra 2020 skal Statsforvalterne og andre statlige tilsynsmyndigheter ta i bruk en felles nasjonal tilsynskalender i forbindelse med sitt tilsyn med kommuner og fylkeskommuner. Kalenderen ligger i menyen til høyre. Her kan du lese mer om kalenderen for planlagte tilsyn og forvaltningsrevisjoner med kommunesektoren i Oslo og Viken.

Det er også i kalenderen tilsynsrapporter på noen av våre fagområder publiseres, i tillegg til nettsider nevnt under.

Andre nettsider der tilsynsrapporter legges ut

Rapporter etter tilsyn med virksomheter med utslippstillatelse etter forurensningsloven finnes på Norske utslipp: www.norskeutslipp.no

Rapporter etter tilsyn med barnevern-, sosial- og helsetjenestene i hele landet legges ut på www.helsetilsynet.no

Rapporter fra gjennomførte forvaltningsrevisjoner av kommunal virksomhet legges ut på forvaltningsrevisjonsregisteret.  

Vis mer


Publisert 21.06.2022

Tilsynsforum 31. mai 2022

Arbeid med risiko- og sårbarhetsvurdering var hovedtema på vårt tverretatlige møtet. 


Publisert 25.05.2022

Landsomfattende tilsyn med kunstgressbaner

Kunstgressbaner med gummigranulat skal kontrolleres i en landsomfattende tilsynsaksjon som Statsforvalteren gjennomfører på oppdrag for Miljødirektoratet. Formålet er å sjekke om eierne følger det nye regelverket som skal hindre at gummigranulat sprer seg i miljøet.


Publisert 18.02.2022

Tilsyn med barnevernsinstitusjoner 2021

Sosial- og barnevernavdelingen ved Statsforvalteren i Oslo og Viken har i 2021 gjennomført en rekke tilsyn med barnevernsinstitusjoner i fylkene, og har avdekket lovbrudd ved flere tilfeller.


Publisert 16.02.2022

Tilsynsforum 14. februar 2022

Tiltross for en allerede gjennomført samordningsrunde er det fortsatt behov for å samordne statlige tilsynsaktiviteter sammen med egenkontrollen. Nye aktiviteter legges løpende til i tilsynskalenderen.


Publisert 04.02.2022

Ny utgave av Kontrollutvalgsboken

Rett før jul publiserte Kommunal- og distriksdepartementet en revidert utgave på sine nettsider.


Publisert 25.01.2022

Tilsyn på beredskapsområdet utsettes

På grunn av stor arbeidsmengde i forbindelse med pandemien flyttes de planlagte tilsynene til etter påsken.


Publisert 28.12.2021

Vi har nå samordnet planlagte statlige tilsynsaktiviteter ovenfor våre kommuner og fylkeskommuner for 2022

Underveis i prosessen har kommunene gitt tilbakemeldinger både på det samlede omfanget av statlig tilsyn og på konkrete tilsynsdatoer. Det har også vært dialog med kontrollutvalgssekretariatene om forvaltningsrevisjonene.


Publisert 20.12.2021

Tilsynsforum 6. desember 2021

I og med at vi hadde samordningsmøte etter 1. desember, altså fristen for når de statlige tilsynsmyndighetene skal underrette Statsforvalteren om sine tilsynplaner, var neste års planlegging og koordinering et naturlig tema. 


Publisert 16.11.2021

Lansering av ny nasjonal tilsynskalender

Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram, åpner den direktesendte lanseringen onsdag 17. november kl. 13:00.


Publisert 02.11.2021

Nasjonal tilsynsaksjon av kommunalt avløpssystem – flere kommuner i Viken har alvorlige avvik

Statsforvalteren har gjennomført tilsyn i nasjonal tilsynsaksjon for større kommunale avløpsanlegg. Vi gjennomførte åtte tilsyn i august og september 2021. Vi er bekymret over at flere av kommunene har alvorlige gjentakende avvik.


Oversikt over statlige tilsynsetater

Statlige tilsynsetater som fører tilsyn gjennom Statsforvalteren med kommuner/ fylkekommuner:

Statlige tilsynsetater som fører tilsyn direkte med kommuner/ fylkeskommuner:

Tilsynsforum

Tilsynsforum er et dialogmøte mellom oss, statlige tilsynsetater og kontrollutvalgssekretariater for å drøfte prioriteringer og gjennomføring av planlagte tilsyn.

Møteplan for 2024:

  • 15. mars kl. 12-14
  • 21. juni kl. 12-14
  • 22. november kl. 10-14

Møtene er stedlige hos Statsforvalteren med mulighet for digital deltakelse.