Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i Øyeren i Indre Østfold kommune

Høringsfrist:
11. november 2022

Indre Østfold kommune har søkt om tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i Øyeren i forbindelse med legging av ny vannledning mellom Mørkfoss og Sandstangen i Indre Østfold kommune. 

Publisert 13.10.2022

Søknad

I forbindelse med bygging av nytt vannbehandlingsanlegg på Tosebygda i Indre Østfold kommune, er det behov for å mudre og fylle ut masser i Øyeren for å legge ny vannledning fra Mørkfoss til Sandstangen.

Mudrearbeidene er planlagt gjennomført fra sjøgående fartøy og det søkes om tillatelse til mudring av totalt 390 m3 sedimenter innenfor et område på ca. 390 m2. Fra Sandstangen skal ledningen graves 25 meter på land (tilsvarende ca. 50 m3 løsmasser), og videre skal det graves 100 meter ut i Øyeren (tilsvarende ca. 210 m3 sedimenter). Ved Mørkfoss skal det graves og sprenges ca. 100 meter ut fra land. For å få ledningen i riktig dyp må det sprenges til og med 80 meter ut fra land. Totalt gir dette ca. 75 m3 med sprengsteinsmasser. Videre må det graves 20 meter utover som tilsvarer ca. 20 m3 sedimenter. Tiltakshaver legger opp til å mellomlagre de mudrede massene på siden av grøfta på innsjøbunnen, og dekke over ledningen når denne er lagt.

På Sandstangen skal det graves ned 3 kummer i strandsonen (på land). For å dekke til kummene vil det bli behov for utfylling i vannkanten. Det søkes i den forbindelse også om tillatelse til utfylling av inntil 150 m3 masser.

Det har blitt gjennomført sedimentundersøkelser i tiltaksområdet som viser at sedimentet i tiltaksområdet hovedsakelig består av silt med innslag av sand. I henhold til Miljødirektoratets veileder Grenseverdier for klassifisering av vann, sediment og biota (M-608/2016) er det ved to prøvepunkter påvist sink i tilstandsklasse III og ved et prøvepunkt påvist nikkel i tilstandsklasse III. For øvrige metaller og miljøgifter er sedimentet i tilstandsklasse I-II.

Det er planlagt å gjennomføre arbeidene i mars/april 2023.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken innen 11.11.2022. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Eventuelle uttalelser må merkes med referanse 2022/4193. 

Etter at uttalelser har kommet inn til Statsforvalteren vil de bli forelagt søker for uttalelse.

 

Høringsfrist:
11. november 2022