Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven - Åsland snødeponi i Oslo kommune

Høringsfrist:
4. november 2022

Oslo kommune Bymiljøetaten har søkt om tillatelse etter forurensningsloven til permanent snødeponering på Åsland i Oslo kommune

Publisert 06.10.2022

Søknad

Åsland snødeponi er benyttet av Oslo kommune siden 2005, og er å anse som et permanent snødeponi. Oslo kommune ved Bymiljøetaten (BYM) planlegger nå en oppgradering av snødeponiet på Åsland i Oslo kommune, inkl. ny renseløsning for håndtering av smeltevann fra snødeponiet.

Det søkes om mulighet for å deponere ca. 200 000 m3 med tilkjørt snø på Åsland, noe som blir ca. 150 000 m3 etter at snøen pakker seg på deponiet. Snøen som deponeres på Åsland skal sorteres slik at den kommer fra lite trafikkerte byområder uten bruk av veisalt (klorid). Åsland snødeponi skal kun brukes som reserveløsning som et tillegg til hovedløsning for snødeponering.

Renseanlegget skal være dimensjonert for å tåle fremprovosering av naturlig nedsmelting, og skal håndtere suspendert stoff, partikkelbundet forurensning, nitrogen og løste metaller. Det oppgraderte anlegget vil bestå av et sedimentasjonsbasseng for å holde tilbake grove partikler etterfulgt av et filteranlegg bestående av pukk og sand for å holde tilbake partikler som ikke fanges opp i sedimentasjonsbassenget. Til slutt vil vannet renses gjennom et lag med adsorbent, eks. olivin, bark eller filtralite, avhengig av hvilken som gir best ytelse. Denne konfigurasjonen av filterkummen vil kunne fjerne nitrogen gjennom biologiske prosesser selv om lave vanntemperaturer vil redusere biologisk aktivitet. Sedimenteringsbassenget utstyres med overløp som ledes direkte til filterkum, istedenfor via sedimenteringsbasseng før filterkum. Det legges til rette for fjerning av eventuell sporadisk oljeforekomst i fordrøyningsdam. Vannet går via rørsystem til en en sidebekk til Gjersrudbekken som renner videre til Gjersrudtjern og deretter til Ljansbekken.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken innen 04.11.2022. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Eventuelle uttalelser må merkes med referanse 2021/25299. 

Etter at uttalelser har kommet inn til Statsforvalteren vil de bli forelagt søker for uttalelse.