Høring av midlertidig søknad om tillatelse etter forurensningsloven - Fredrikstad Seafoods AS

Høringsfrist:
1. august 2022

Statsforvalteren i Oslo og Viken har 31.03.2022 mottatt søknad fra Fredrikstad Seafoods AS om tillatelse til midlertidig utslippstillatelse etter forurensningsloven for sitt totalutslipp som går til Glomma og FREVAR i Fredrikstad kommune.

Publisert 20.06.2022

Bakgrunn

Fredrikstad Seafoods AS har tillatelse fra Statsforvalteren i Oslo og Viken etter forurensningsloven datert 30.10.2015 til drift av landbasert akvakulturanlegg. Anlegget har i dag en utslippstillatelse hvor fiskeslakteri eller påslippsavtale fra kommunen ikke er inkludert eller regulert. Virksomheten planlegger å finne en løsning for levering av slam for å begrense og eliminere påslippet til det kommunale nettet. Dette er en pågående prosess, og vil sannsynligvis ikke være på plass før tidligst andre halvdel av 2023. Fredrikstad Seafoods AS søker derfor om en midlertidig utslippstillatelse til utslipp av vann fra produksjon og slakteri til Glomma og FREVAR.

Sammendrag av søknaden

Fredrikstad Seafoods AS er et landbasert fiskeoppdrettsanlegg som ligger på Øra Industriområde i Fredrikstad kommune. De produserer laks fra 150 gram til 4,5 kg i to innendørshaller. Virksomheten har i dag to utslippskilder, ett fra produksjonen av laks (feces og fôrspill) og ett fra slakteriet (prosessvann). De to avfallsstrømmene blir behandlet internt og separert før de slippes videre.

Avfallsstrømmen fra produksjonen går til et slambehandlingsanlegg for å separere slam og vann, hvor vannet går gjennom UV-behandling før det går til Glomma. Slammet slippes på til det kommunale avløpsnettet. Slamfraksjonen skal gå til biogassproduksjon og/eller gjødsel. Mengdene som slippes til FREVAR i dag skal begrenses betydelig og på sikt elimineres helt.

Avfallsstrømmen fra slakteriet blir behandlet i et eget anlegg for å separere vann og slam, hvor slamfraksjonen blir ensilert sammen med død fisk fra anlegget og hentet som kategori 2 ensilasje til biogassproduksjon. Blodvann blir behandlet med klor og maursyre, før det blir sluppet på det kommunale avløpsnettet til FREVAR og Fredrikstad kommune.

Slakteriet behandler ca. 900 tonn levende fisk per/år, og er regulert etter forurensningsforskriften kapittel 26.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Fredrikstad Seafoods AS lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 01.08.2022. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «Høringsuttalelse i sak 2019/47690».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.