Søknad om tillatelse - Aass Bryggeri AS, Ole Steens gate 10 i Drammen kommune

Høringsfrist:
7. desember 2021 23.59

Statsforvalteren har mottatt søknad datert 14.08.2020 fra Aass Bryggeri AS om tillatelse etter forurensningsloven til produksjon av drikkevarer, på Ole Steens gate 10 i Drammen kommune. Statsforvalteren mottok tilleggsinformasjon til søknaden den 22.02.2021 og 29.10.2021.

Publisert 09.11.2021

Industriutslippsdirektivet

Aass Bryggeri AS er omfattet av Industriutslippsdirektivet IED. Det er behov for å revidere tillatelsen datert 03.05.1978, sist endret 09.03.1990, slik at den kommer i overensstemmelse med dagens krav til denne type virksomhet.

Virksomheter som er omfattet av Industriutslippsdirektivet skal reguleres med utgangspunkt i hva som anses for å være de beste tilgjengelige teknikker (BAT). Det er utarbeidet referansedokument (BREF) som beskriver disse teknikkene og tilhørende BAT-konklusjoner med forpliktende utslippsnivåer (BAT Associated Emission Limit, BAT-AEL). Statsforvalteren skal sikre at vilkår i tillatelser til virksomhetene er i tråd med nye forpliktende utslippsnivåer (BAT-AEL) senest fire år etter at BAT- konklusjonene er publisert. BAT-konklusjoner for næringsmiddelindustri (Food, Drink and Milk Industries) som Aass Bryggeri AS er omfattet av, ble publisert 4. desember 2019. Fristen er dermed 4. desember 2023.

Sammendrag av søknaden

Aass Bryggeri AS er en bryggeri- og drikkevareaktør som produserer øl, cider og mineralvann. Virksomheten er lokalisert i Drammen sentrum ved Ole Steens gate 10.

Aass Bryggeri AS søker om å produsere totalt 105 000 000 liter drikkevarer per år. Dette er en økning på 244 % i forhold til dagens produksjon som er på 30 550 000 liter per år.

Driftstider det søkes om er 24 timer per døgn, 300 døgn per år.

Aass Bryggeri AS slipper på sitt prosessavløpsvann til kommunens avløpsnett som fører til Solumstrand avløpsrenseanlegg. Virksomheten søker om å øke påslipp til kommunalt avløpsanlegg. Mengden omsøkte prosessavløpsmengder utgjør 66 % økning fra dagens påslipp. Prosessavløpsvann, inkludert vaskevann fra CIP anlegg, går til et utjevningsbasseng før påslipp. Virksomheten oppgir at bermegjær skal skilles ut fra prosessavløpsvannet før påslipp til kommunalt avløpsanlegg. Hittil har 800 tonn bermegjær i året blitt sluppet på avløpsnettet og Solumstrand avløpsrenseanlegg. All mask (restene av malten fra brygging av øl) blir hentet av lokale bønder og brukes til dyrefor.

Aass Bryggeri AS har ikke egen rensing av prosessavløp før påslipp til kommunalt avløpsanlegg. Det er behov for å etablere eget renseanlegg ved bryggeriet for å overholde BAT-AEL utslippskrav til vann.

Det er et forbrenningsanlegg for rene brensler lokalisert på området, med utslippspunkt 24,4 meter over bakken. Det er utført en spredningsberegning for gasskjelene av Norsk Energi, rapport datert 29.08.2012. Virksomheten har også utslipp til luft fra vørterkoking. Utslipp er vanndamp 20 meter over bakken ved brygghus. 4 % fordamper til luft og resten kondenseres og slippes på avløpsnettet.

Aass Bryggeri AS skal utvide virksomheten med nye bygg og tilbygg innenfor dagens område bryggeriet er lokalisert på. I den forbindelse skal området detaljreguleres, denne planen er under arbeid. Det foreligger en planbeskrivelse med konsekvensutredning for kvartalet Erik Børresens allé, Ole Steens gate, Losjeplassen og Strandveien, utarbeidet av Halvorsen og Reine AS 29.03.2019. Når det gjelder forhold til plan ber vi Drammen kommune om å uttale seg om dette i eget brev.

Utbygging og utvidelse av produksjonen ved Aass Drammen AS vil medføre en økning i trafikkmengde med om lag 500 kjøretøy per døgn, fra 1616 kjøretøy i dag til 2100 kjøretøy i 2035. Hovedandelen av økning i kjøretøy vil være personbiler som følge av økning i antall ansatte. I trafikk rapport av Asplan Viak datert 18.09.2018 antas det at den økte trafikken ved virksomheten ikke vil utløse store trafikale konsekvenser, og det vil ikke utløse behov for oppgraderinger på vegnett. Virksomheten har fått utført en støyutredning for Aass Bryggeri i forbindelse med ny reguleringsplan for utvidelse av bryggeriet, rapport av Asplan Viak datert 19.09.2018. Støyberegningen er gjort i henhold til retningslinje T-1442/2016. Utredningen har sett på vegtrafikkstøy i forbindelse med endret trafikkmønster etter utbygging. Konklusjonen er at trafikkøkningen medfører generelt en liten økning sammenlignet med dagens støynivå og vil ikke utløse krav til vurdering av støytiltak for nærliggende bebyggelse. Utredningen redegjør ikke spesielt for andre typer støy enn trafikkstøy.

Aass Bryggeri AS oppgir i søknad at virksomheten ikke vil medføre utslipp av støv eller lukt.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 07.12.2021. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, Postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/7414».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.