Søknad om tillatelse - Nedre Romerike avløpsselskap IKS - Nedre Romerike avløpsrenseanlegg i Lillestrøm kommune

Høringsfrist:
15. november 2021 23.59

Statsforvalteren har mottatt søknad datert 30.06.2021 fra Nedre Romerike avløpsselskap IKS (NRA IKS) om ny tillatelse etter forurensningsloven for Nedre Romerike avløpsrenseanlegg (NRA) på Strandveien 31/22 i Lillestrøm kommune.

Publisert 13.10.2021

Bakgrunn

NRA IKS har i dag et avløpsrenseanlegg som er regulert etter kapittel 14 i forurensingsforskriften.  Virksomheten har en tillatelse etter forurensingsloven datert 17.09.2011, sist endret 29.10.2015, som gjelder for inntil 170 000 pe i 2020.  NRA IKS søker om ny tillatelse for å imøtekomme kapasitetsbehov ved økte tilførsler inn til avløpsrenseanlegget.

Sammendrag av søknaden

Søknaden omfatter utslipp av kommunalt avløpsvann til Nitelva fra Nedre Romerike avløpsrenseanlegg (NRA). Avløpsrenseanlegget renser avløpsvann for eierkommunene Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen og Nittedal. Avløpsrenseanlegget skal optimaliseres og bygges ut til å behandle avløpsvann fra ca. 211 000 personer. Dette tallet inkluderer, etter NRA IKS sine beregninger, framtidig vekst i eierkommunene frem til 2050. Antall personekvivalenter (pe BOF5) i maksuke etter NS 9426 er beregnet til 542 000 pe BOF5 i 2050.

Avløpsrenseanlegget mottar septikslam sammen med innløpsvannet, da det er etablert et mottak for septikslam i Lørenskog, hvor slammet tømmes inn på tilløpstunnelen til NRA. Forventet årlig tilførsel er oppgitt til å være 8 800 m3 de neste ti årene. Tilførsel av septikslam inngår i beregningene for omsøkt dimensjonering av avløpsrenseanlegget.

NRA består i dag av to integrerte behandlingsanlegg; hovedrenseanlegget (RA2) og RA1/OREA. Hovedrenseanlegget RA2 er et mekanisk-biologisk-kjemisk renseanlegg med nitrogenfjerning. RA2 skal optimaliseres og bygges ut trinnvis de neste ti årene. Nytt biotrinn vil bygges ut inne i ledig fjellhall og ny fjellhall ved eksisterende anlegg. Eksisterende biotrinn skal bygges om. Det skal bygges nytt forbehandlingstrinn med større kapasitet enn det eksisterende. Slambehandlingsanlegget skal utvides. Overløpsrenseanlegget RA1/ OREA ble satt i drift i 2019, og tar hånd om de avløpsmengdene som biotrinnet ved hovedrenseanlegget RA2 ikke har kapasitet til å rense. Innløpsristene har kapasitet på 15 000 m3/h (ca. 4 200 l/s), mens det kjemiske renseanlegget i OREA har en kapasitet på 10 000 m3/h (ca. 2 800 l/s). Dette innebærer at ved ekstreme tilrenningssituasjoner (ved nedbørsituasjoner ol.) vil avløpsmengder, som ellers ville gått urenset i overløp fra hovedrenseanlegget RA2 til Nitelva, som et minimum, ha passert innløpsrister før utslipp til resipient (opptil 15 000 m3/h). Videre vil avløpsmengder opp til 10 000 m3/h, som et minimum, også ha gjennomgått kjemisk rensing i OREA. Det vil si at hovedandelen av overløp fra RA2 som tidligere har gått urenset ut i Nitelva, i dag renses kjemisk med fosforfjerning på ca. 90 %.

NRA IKS sitt dimensjoneringsrunnlag for utvidelse av biotrinnet ved hovedrenseanlegget RA2 (nytt og ombygd biotrinn) viser at når anlegget står ferdig i ca. 2030 så vil anlegget ha en hydraulisk kapasitet som tilsvarer Qmaksdim i 2050. NRA IKS opplyser om at RA2 skal kunne håndtere 95 % av avløpsmengdene i 2050 iht. prognosene, og de resterende 5 % vil bli renset med kjemisk felling i RA1/OREA-anlegget. Overløpsdrift skal kun skje i nødstilfeller.

I dag føres renset avløpsvann og overløpsvann fra NRA i utløpstunnel som munner ut i Nitelva rett under Rælingsbrua i Lillestrøm sentrum. Utløpsvannet kommer ut rett under vannoverflaten i Nitelva. NRA IKS har vurdert om det kan være aktuelt å flytte utslippspunktet nærmere Øyeren, men har kommet frem til at det blir kostbart og at det vil gi større gevinst for resipienten å redusere utslippsmengdene (redusere utslippskonsentrasjoner) framfor å flytte utslippspunktet. NRA IKS søker derfor om å beholde eksisterende utslippspunkt, men forbedre utslippsanordningen slik at utslippet vil skje dykket i elven.

Søknaden omfatter også drift av dagens interkommunale avløpsnett (tunnelanlegg fra kommunegrensen Lørenskog/Lillestrøm kommune) på ca. 1,8 km inn til NRA. To pumpestasjoner (PA1 og PA7), som inkluderer spillvannsledning på 1,8 km. Sidetunnel A på 0,3 km, fra Skjervagapet/Sagdalen i Lillestrøm kommune inn til NRA.

NRA IKS søker om minst 93 % renseeffekt for totalt fosfor frem til 2030. Fra 2031 søker NRA IKS om minst 94 % renseeffekt for totalt fosfor med maks utslippsmengde 5 880 kg fosfor per år. For totalt nitrogen søkes det om minst 70 % renseeffekt. For KOFCR søkes det om minst 75 % renseeffekt eller at utslippskonsentrasjonen ikke overstiger 125 mg O2/l. For BOF5 søkes det om minst 70 % renseeffekt eller at utslippskonsentrasjonen ikke overstiger 25 mg O2/l ved utslipp.

NRA IKS har et pågående prosjekt for oppgradering av ventilasjonsanlegget for avløpsrenseanlegget, med tilhørende oppgradering av luktfjerningsanlegg i forbindelse med kapasitetsutvidelsen av avløpsrenseanlegget.

NRA IKS vurderer at drift av avløpsrenseanlegget ikke medfører støy som kan berøre naboer, da avløpsrenseanlegget ligger inne i fjellhaller. Aktiviteter som kan innebære noe støy er transport til og fra anlegget.

Området avløpsrenseanlegget er etablert er delt mellom Lillestrøm kommune og Rælingen kommune, og er regulert i gjeldende reguleringsplan ID-542 Sentralrenseanlegg Skedsmo kommune og ID-475 Skedsmos del av Sentralrenseanlegget i Strandveien. NRA IKS er i prosess med søknad om ny reguleringsplan som skal dekke utvidet anlegg.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra NRA IKS lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 15.11.2021. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, Postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/7971».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.