Søknad om tillatelse – Coca-Cola Drikker AS, Robsrudskogen 5 i Lørenskog kommune

Høringsfrist:
22. november 2021 23.59

Statsforvalteren har mottatt søknad datert 19.11.2020 fra Coca-Cola Europacific Partners Norge AS (heretter Coca-Cola Norge) om tillatelse etter forurensningsloven til produksjon av mineralvann og leskedrikker på Robsrudskogen 5 i Lørenskog kommune. Statsforvalteren mottok tilleggsinformasjon til søknaden den 31.05.2021 og 30.09.2021.

Publisert 26.10.2021

Industriutslippsdirektivet

Coca-Cola Norge AS er omfattet av Industriutslippsdirektivet IED Det er behov for å regulere virksomheten i en tillatelse etter forurensingsloven. I dag har ikke Coca-Cola Norge AS en gjeldende tillatelse fra Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Virksomheter som er omfattet av Industriutslippsdirektivet skal reguleres med utgangspunkt i hva som anses for å være de beste tilgjengelige teknikker (BAT). Det er utarbeidet referansedokument (BREF) som beskriver disse teknikkene og tilhørende BAT-konklusjoner med forpliktende utslippsnivåer (BAT Associated Emission Limit, BAT-AEL). Statsforvalteren skal sikre at vilkår i tillatelser til virksomhetene er i tråd med nye forpliktende utslippsnivåer (BAT-AEL) senest fire år etter at BAT- konklusjonene er publisert. BAT-konklusjoner for næringsmiddelindustri (Food, Drink and Milk Industries, FDM), som Coca-Cola Norge er omfattet av ble publisert 4. desember 2019. Fristen er dermed 4. desember 2023.

Sammendrag av søknaden

Coca-Cola Norge AS er en mineralvannprodusent som produserer mineralvann, leskedrikker og annet vann på flaske. Virksomheten er lokalisert på Robsrudskogen 5 i Lørenskog kommune.

Coca-Cola Norge AS søker om å produsere totalt 635 tonn/døgn med leskedrikk.

Driftstider det søkes om er 24 timer per døgn, 265 døgn per år.

Området er regulert til industri, lager og kontor i reguleringsplan 21-6-06 Robsrud næringspark (Coca Cola), vedtatt 15.06.1999.

Det er forbrenningsanlegg for rene brensler lokalisert på området. Det er to fyringsenheter, med samlet innfyrt effekt på 8 MW (3 MW og 5 MW). Utslippspunkt er 22 meter over bakken. Forbrenningsanlegget brukes som reserve til el-kjel, med estimert driftstid 25 timer/år.

Coca-Cola Norge AS oppgir at de har svært lave utslipp til luft, da alle maskiner bruker elektrisitet og bygget varmes opp med elektrisitet.

Coca-Cola Norge AS slipper på sitt prosessavløpsvann til Lørenskog kommunes avløpsnett som fører til Nedre Romerike avløpsrenseanlegg (NRA IKS). Virksomheten søker i tilleggsopplysning den 30.09.2021 om påslipp til kommunalt avløpsanlegg med prosessavløpsmengder på 104 m3/time og 2500 m3/døgn. Prosessavløpsvannet går gjennom et nøytraliseringsbasseng med oppholdstid på 24 timer, der pH og temperatur måles, før påslipp til kommunalt avløpsanlegg. Virksomheten har en påslippstillatelse fra Lørenskog kommune gjeldende fra 01.11.2020.

Coca-Cola Norge AS planlegger å installere lokalt renseanlegg for å etterkomme krav til utslippsverdier til vann i BAT-AEL, jf. Industriutslippsdirektivet for næringsmiddelvirksomhet (IED FDM).

Virksomheten har utført en støykartlegging ved Norconsult, rapport for støyutredning datert 28.05.2021. Støyutredningen er basert på støymålinger utført på industriområdet og beregninger av støynivået til omgivelsene. Rapporten oppsummerer at ingen boligbygg ligger støyutsatt til fra industrivirksomhetene med hensyn på grenseverdier for strategisk støykartlegging. Noen boliger ligger delvis støyutsatt til med hensyn på maksimalt støynivå fra industrivirksomheten grunnet slaglyder i forbindelse med lasting av lastebiler. Beregningene viser at det primært er nordsiden av terminalen som medfører mest støy til nærmeste støyfølsom bebyggelse. Målinger av støynivået i området indikerer ikke overskridelser av støynivået fra Coca-Cola Norge AS.

Coca-Cola Norge har gjennomført fase 1 av tilstandsvurdering om mulig forurensing av grunn og grunnvann i Tilstandsrapport november 2020. Virksomheten har konkludert med at på grunn av lave mengder av kjemikalier som kan påvirke grunnen eller grunnvannet, sikkerhetstiltak, gode rutiner og ingen historisk forurensing er det ingen behov for å gjennomføre fase 2, grunnundersøkelser.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Coca-Cola Norge lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 22.11.2021.Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, Postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2020/24465».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.