Høring av søknad om utslippstillatelse etter forurensningsloven for nytt renseanlegg i Nesbyen kommune

Høringsfrist:
16. august 2021

Statsforvalteren i Oslo og Viken har den 25.06.2019 mottatt søknad fra Nesbyen kommune, med oppdatert informasjon datert 1. juni 2021, om tillatelse etter forurensningsloven til å etablere nytt renseanlegg på Grønne industriområde, i Nesbyen kommune.

Publisert 08.07.2021

Bakgrunn

Nesbyen renseanlegg har tillatelse datert 19. februar 2002 etter forurensningsloven for avløpsvann inkludert overvann. Nesbyen kommune planlegger å bygge nytt renseanlegg ved Grønne industriområde.  

Dagens tillatelse vil ved ferdigstilling av nytt renseanlegg ikke være dekkende for driften av Nesbyen renseanlegg, og det søkes derfor ny tillatelse. 

Sammendrag av søknaden

Nesbyen kommune har i dag et renseanlegg, Nesbyen renseanlegg, som er regulert etter kapittel 13 i forurensningsforskriften. Det søkes om å etablere et nytt renseanlegg på Grønne industriområde, med kapasitet på 17 000 pe. Et avløpsanlegg av denne størrelsen skal reguleres etter kapittel 14 i forurensningsforskriften, hvor Statsforvalteren i Oslo og Viken er forurensningsmyndighet.

Søknaden omfatter oppsamling, transport, septikmottak, rensning, slamhåndtering og utslipp av kommunalt avløpsvann til Hallingdalselva fra nye Nesbyen renseanlegg. Renseanlegget vil motta avløpsvann fra Nesbyen, Eidal i Rukkedalen, Nesfjellet, Tverrlie, Bøgaset, Nystølen, Trollset og Båtsjernelie og næringsvirksomhet, industribedrifter, sagbruk og detaljhandel.

Nytt renseanlegg skal bygges ut i to rensetrinn, hvor første byggetrinn dimensjoneres for en maks ukesbelastning på 11 000 pe. Ved andre byggetrinn så utvides renseanlegget til 17 000 pe ved maks ukesbelastning. Det søkes om at antall kontrollprøver begrenses til 12 per år, inntil det er 10 000 pe tilknyttet renseanlegget.

Det er søkt om biologisk rensing med MMBR, kjemisk felling og avskilling med flotasjon og etterpolering med dukfiltrering.

Nesbyen kommune søker om forurenskriftforskriftens minstekrav til rensing av avløpsvann til følsomt område, som er:

  • Minst 90% reduksjon av fosfor
  • Minst 70% reduksjon av BOF5 eller at utslippskonsentrasjonen ikke overstiger 25 mg O2/l utslipp
  • Minst 75% reduksjon av KOFCR eller at utslippskonsentrasjonen ikke overstiger 125 mg O2/l

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Nesbyen kommune lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 16.08.2021. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/36204».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.