Søknad om endring av eksisterende tillatelse etter forurensingsloven - Hellik Teigen AS – Øvre Eiker kommune

Høringsfrist:
20. mars 2021 23.30

Statsforvalteren har mottatt søknad fra Hellik Teigen AS om endring av eksisterende tillatelse til drift av anlegg i Hokksund i Øvre Eiker kommune. Tiltaket krever tillatelse i medhold av forurensningslovens bestemmelser, jamfør forurensningsloven §§ 11og 29.

Publisert 02.02.2021

Hellik Teigen AS driver i dag et gjenvinningsanlegg for mottak og behandling av metallholdig avfall, inkludert EE-avfall og kasserte kjøretøy. I tillegg tar virksomheten imot blybatterier som ikke kommer som del av et kassert kjøretøy. Hellik Teigen AS ønsker å modernisere og utvide gjenvinningen av metaller og har derfor søkt om endringer i dagens tillatelse.

Hellik Teigen AS søker om tillatelse til:

  • Mottak og behandling av 200 000 tonn metaller per år. Ved behandling av metaller brukes blant annet stasjonær og mobil saks, skjærebrenning, fragmenteringsverk, siktesorteringsverk, metallpresse.
  • Mellomlagring av inntil 12 000 tonn masser under tak i lagerhall. Massene vil bestå av metall for salg, tre, plast, gummi til energigjenvinning og mineralmasser til deponi.
  • Mottak og sanering av inntil 5000 kasserte kjøretøy per år.
  • Mellomlagring av 500 tonn hvitevarer inkludert kjøle- og frys per år og lagring av 50 tonn til enhver tid.
  • Mellomlagring av 1000 tonn blybatterier og lagring av 100 tonn til enhver tid.
  • Mottak og demontering av skrap som kan inneholde mindre mengder med PCB.
  • Utvide område for drift ved å ta i bruk arealene hvor Norsk Kabelfabrikk var lokalisert (se kart). Bruk av siktesorteringsverk og hammermølle som skal stå innendørs på dette området. Det søkes om døgnkontinuerlig drift ca. 1-2 måneder per år av siktesorteringsverk og hammermølle i perioder med stor pågang av metaller.

Hellik Teigen AS har utslipp av forurenset overvann i Drammenselva. Det er også utslipp til luft fra fragmenteringsverk. Håndtering av metaller ved ulike arbeidsprosesser kan føre til støy. Utslipp fra anlegget er regulert i gjeldende tillatelse og det vil bli satt vilkår i en eventuell ny tillatelse. Virksomheten har utført utslippsmålinger for utslipp til luft, inkludert støy og vann. Resultatene av prøvetaking finnes i søknaden.

Hellik Teigen AS er omfattet av Industriutslippsdirektivet og BAT-konklusjonene for avfallsbehandling (BAT betyr beste tilgjengelig teknologi). Det pågår et prosjekt ledet av Miljødirektoratet som vil utrede hvordan dette kan påvirke vilkårene i tillatelsene til fragmenteringsverkene i Norge. Dette kan få betydning for vilkårene som blir stilt i tillatelsen til Hellik Teigen AS.

Frist for å sende inn merknader

Eventuelle merknader til saken sendes Statsforvalteren i Oslo og Viken på sfovpost@statsforvalteren.no innen 20.03.2021.