Midler til etterutdanning for lærere og ledere i voksenopplæringen i 2023

Statsforvalteren lyser ut midler i mars 2023, og fristen for å melde om kompetansebehov er 3. mai 2023. Vi oppfordrer voksenopplæringsnettverk (VO) og fylkeskommuner til å raskt ta kontakt med ønsket universitet/høgskole (UH) for samarbeid om kompetanseutviklingen.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 20.12.2022, Sist endret 02.01.2023

Om tilskuddsordningen

Årlig forvalter statsforvalterne et tilskudd til etterutdanning for lærere og ledere i voksenopplæringen. Gjennom den desentraliserte ordningen for kompetanseutvikling i voksenopplæringen blir det hvert år fordelt i overkant av 2 mill. kroner til etterutdanning for lærere og ledere i Oslo og Viken. Midlene stilles til disposisjon av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir), og skal bidra til økt kompetanse og kvalitet i voksenopplæringen. Med voksenopplæring mener vi her opplæring i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere, grunnskoleopplæring for voksne (inkludert FVO) og videregående opplæring for voksne.

Utlysning av midlene og hvem som kan melde behov

Tilskuddsmidlene blir utlyst i mars 2023, og fristen å melde om kompetansebehov er 3. mai 2023. Ved utlysning av midlene vil vi opplyse nærmere om prosessen for å melde behov. Det er fylkeskommuner og nettverkene i voksenopplæringen som kan melde behov. Vi oppfordrer til at informasjon om midlene i desentralisert ordning for kompetanseutvikling i voksenopplæringen spres til aktuelle kommuner/voksenopplæringssentre. Tildelingen av midler finner sted i juni 2023.

Samarbeidsforum og prioriterte temaer for kompetanseutvikling for 2023

Tildelingen av midler gjøres gjennom samarbeidsforum for desentralisert ordning for kompetanseutvikling i voksenopplæringen (SAF VO) som behandler og prioriterer behovsmeldingene. I samarbeidsforum sitter representanter fra ulike voksenopplæringsnettverk, UH-sektor og organisasjonene. Tildelingen gjøres på bakgrunn av overordnede føringer fra HK-dir og de prioriteringer samarbeidsforum har valgt. Samarbeidsforum har valgt følgende prioriteringer for kompetanseutvikling i Oslo og Viken for 2023:

  • Læreplanarbeid og reformarbeid
    • Fullføringsreformen/FVO/FOV/VOV/Kombinasjonsforsøket/
      integreringsloven
  • Voksenpedagogikk (andragogikk)
  • Tilpasset opplæring
  • Opplæring og vurdering i en digital skolehverdag
  • Lederutvikling/endringsledelse/ledelsespsykologi
  • Karriereveiledning

Etablere samarbeid/partnerskap med ønsket universitet/høgskole

Det er ønskelig at voksenopplæringen og universitet- og høgskolesektor (UH) inngår samarbeid/partnerskap om etterutdanning i desentralisert ordning for kompetanseutvikling. Vi oppfordrer til at det raskt etableres kontakt med aktuelle UH dersom det skal samarbeides om kompetansehevingstiltak i 2023.

Se oversikten i høyre kolonne for kontaktpersoner i UH for å undersøke muligheter til samarbeid/partnerskap.

Eventuelle spørsmål om denne tilskuddsordningen kan rettes til de som står oppført under fanen «Kontaktpersoner» på høyre side.