Testing og karantene ved skolestart

Helsedirektoratet sendte mandag 9. august ut et brev til alle kommunene i landet hvor de redegjør for hvilke regler de anbefaler til skolestart og hvordan et testregime skal gjennomføres i de enkelte kommunene.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 10.08.2021, Sist endret 11.08.2021

Grønt nivå på skolene

I brevet anbefaler direktoratet at skoler og barnehager åpner på grønt nivå, men at kommuneoverlegene må selv vurdere smittesituasjon ved utbrudd i sin kommune om dette er forsvarlig. Målet er at barn og unge bør ha en mest mulig normal hverdag med ordinære barnehage- og skoletilbud. Det står videre i brevet at skolene bes opprettholde god håndhygiene og unngå håndhilsning og klemming. Både ansatte og elever bes fortsatt om å holde seg hjemme hvis de har luftveissymptomer. Det påpekes også at skolene må ha beredskapsplaner for å raskt kunne skifte til gult og rødt nivå.

Lettelser i karanteneordningen

Når skolene åpner på grønt nivå er det viktig å unngå at mange barn og unge settes i karantene, slik at hvert smittetilfelle ikke fører til stort fravær og påvirker skoledriften. Det innføres derfor en ny bestemmelse slik at testing fra 16. august kan erstatte smittekarantene for barn og unge under 18 år. Unntaket fra smittekarantene gjelder ikke for personer den smittede bor med eller tilsvarende nærkontakter, disse må fortsatt gå i smittekarantene. Unntaket gjelder kun hvis det gjennomføres testing i tråd med retningslinjer fra kommunen. Dersom testing ikke lar seg gjøre må hele karanteneperioden gjennomføres. Dette vil fremkomme av covid-19 forskriften § 4 tredje ledd. Direktoratet mener også at unntaket bør gjelde for elever/studenter over 18 år i opplærings- og utdanningsvirksomheter, etter beslutning fra kommuneoverlegen.

Testregime

Det er opp til den enkelte kommune å bestemme hva slags testregime som skal innføres. Direktoratet har skissert tre alternativer: 1) testing på kommunal teststasjon, 2) testing på institusjonene, og 3) selvtesting. Alternativ 2 og 3 har vært prøvd ut hos ungdom med gode erfaringer. Direktoratet skriver at det kan være ressurskrevende å komme i gang, men etter at 1-2 tester er gjennomført er dette noe som kan skje uten stor ressursbruk.

Helsedirektoratet understreker spesielt fordeler med å bruke antigen hurtigtest fremfor PCR ved første test, hvor raskt testsvar er viktig for smittesporingen og for å begrense karanteneperiode.

Les hele brevet fra Helsedirektoratet for mer informasjon om testing og regelverk. Du finner det i kolonnen til høyre.

 

Statsforvalteren bemerker at Utdanningsdirektoratet ikke vil komme med en ny smittevernveileder for barnehager og skoler knyttet til smittevern ved skolestart. For oppdatert informasjon om smittevern vises det til brevet fra Helsedirektoratet og oppdatert informasjon på Utdanningsdirektoratets hjemmeside.