Inspirasjonstur til Helgøya utvalgte kulturlandskap

Granavollen-Tingelstadhøgda-Røykenvika kan bli et utvalgt kulturlandskap i jordbruket fra 2020. Da er det fint å kunne reise til øya midt i Mjøsa for å høre erfaringene til grunneierne på Helgøya utvalgte kulturlandskap.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.06.2019

I slutten av mai fikk det utvalgte kulturlandskapet Helgøya i Ringsaker besøk av fire grunneiere og en kommuneansatt fra Gran, som også er kandidat til å få et utvalgt kulturlandskap i 2020. Representantene fra Gran og fra Fylkesmannen og fylkeskommunen fikk møte to av de lokale gardbrukerne i arbeidsgruppa for UKL Helgøya og besøkte noen av de flotte besøksmålene på øya. Rundturen startet hos Erik Langseth på Raknerud, som har rensket opp en gammel gardsdam på et beiteområde like ved fylkesvegen. Dammen er et fint blikkfang og bidrar til variasjon og biologisk mangfold i jordbrukslandskapet. Så gikk ferden videre til Skafferiet på Hovinsholm der det ble servert en delikat lunsj basert på egne økologiske griser og rabarbra. Gründer og bygdeentusiast Charlotte Sveinsen fortalte om prosessen fram til det som har blitt et landskjent besøksmål. Ved oppstarten ble årsbudsjettet oppfylt allerede den første helga det var åpent, og siden har folk valfartet fra hele landet for å oppsøke bygdeidyllen på Helgøya.

Opprensking av dam på beite

Dammen på Raknerud trengte en opprensking og nytt gjerde, og tiltaket har fått midler fra ordningen Utvalgte kulturlandskap.

Etter lunsj besøkte gruppa naturreservatet og turområdet i Bergevika, der store, gamle ovner for kalkbrenning er en av attraksjonene. Den kalkrike berggrunnen gir også en spesiell flora i dette området. Så gikk turen til Helgøya skole, der det ble tid til en liten vandring langs «biestien» med birøkter og initiativtaker John Erik Hansen som guide. Et tidligere skogsområde er ryddet og beites nå av ku deler av sommeren, og det har gitt en rik blomsterflora som også kommer biene til gode. Til slutt ble gruppa mottatt av Marianne Olssøn på Hovelsrud og fikk omvisning i den historiske hagen som er rekonstruert der. Her kan også andre få omvisning og handle i den lille gårdsbutikken som bl.a. selger produkter basert på hagens mange frukttrær og bærbusker.

Bakgrunnen for besøket er at det nasjonalt verdifulle kulturlandskapet Granavollen-Tingelstadhøgda-Røykenvika kan bli et utvalgt kulturlandskap i jordbruket fra 2020. Ei arbeidsgruppe med fem grunneiere og representanter fra kommunen, Fylkesmannen og fylkeskommunen har siden januar i år hatt møter for å avklare hvilke muligheter og utfordringer som ligger i å bli et utvalgt kulturlandskap. I høst skal Fylkesmannen på grunnlag av arbeidet i gruppa vurdere og eventuelt anbefale overfor de nasjonale direktoratene om området bør få en slik status. 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.