Vandring blant Finnskogens perler

Fylkesmannen har i samarbeid med arbeidsgruppa for Utvalgt kulturlandskap Finnskogen hatt markvandringer i Gravberget i Våler og Jammerdal i Kongsvinger.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 20.06.2019

I Gravberget fikk vi en rask kikk inn i den vidgjetne Gravberget kirke før vi bega oss ut på vandring gjennom bygda. Underveis fikk vi interessante innlegg både om bygda, de enkelte gårdene, ulike bygninger og om områder med slåttemark. På den gamle skola ble det servert tradisjonsrik mat til over 40 sultne deltakere, før fikk en omvisning på Olastuen der flere av husene er restaurert og arealene blir beitet. 

Vandring gjennom kulturlandskapet i Gravberget

I Jammerdal startet vi på nedre Lindberget, der vi fikk høre om gårdens historie, og fikk en kikk både inn en nylig restaurert røykstue og en jordkjeller. Deretter gikk vi opp til øvre Lindberget, der to generasjoner Tomteberget fortalte om gårdens lange historie. Etter at flesk og mutti var fortært ga søndre Finnskogen spelemannslag en flott konsert for de ca femti entusiastiske fremmøtte.

Istandsatt røykovn i røykstua på nedre Lindberget i Jammerdal.

Formålet med å opprette utvalgt kulturlandskap på Finnskogen er å bidra til at den store skogfinske kulturarven skal bli sett, verdsatt og ivaretatt. Gjennom de to vandringene markerte vi oppstarten av tiltaket, og grunneierne fra alle de seks delområdene i utvalgt kulturlandskap Finnskogen (Gravberget, Possåsen, Furuberget, Hytjanstorpet, Jammerdal og Abborhøgda) fikk anledning til å møtes og bli kjent.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.