Et verdig hverdagsliv for de eldre i Stange

Foto: Anita Nysveen Romskaug, Stange kommune.

Pandemien har rammet eldre som bor på institusjoner hardt. Stange kommune har iverksatt tiltak med mål om å aktivisere og øke livskvaliteten til sine beboere.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 29.04.2021

Stange kommune har satt i verk flere tiltak for å gjøre hverdagen til de eldre bedre under pandemien. Ett av tiltakene handler om å innrede Stange helse og omsorgssenter på en måte så beboerne kan føle seg mer hjemme. Connie Irene Engen har som frivillig fra bruktbutikken Ting og Tøy stilt opp for å glede de eldre.

– Jeg og en til gikk sammen med aktivitør Anita Romskaug inn for å utvikle nostalgiske miljøer for de som bor der. Vi bytter ut de typiske «institusjonsmøblene», og har nylig innredet resepsjonen med retro-møbler fra bruktbutikken. Målet er å gi beboerne noe å prate om og gjøre at de trives og føler seg hjemme.

Ting og Tøy drives av stiftelsen Ny Start i Øst, og jobber for å hjelpe mennesker i nød i Øst-Europa. De låner ut alt til innredningen gratis. Innredningen består av møbler, stativer med klær til salgs for en billig penge, spill og bøker. Engen har også tatt ansvar for oppfriskning av uteareal, innredning og samarbeid med kommunen. Hun mener dette er en måte å gi de eldre bedre livskvalitet.

– De bare lyser opp! Du ser det på hele personen! De syns det er gøy å kunne prøve klær eller se på pyntegjenstander. Det er så lite for oss, men betyr så mye for dem. Det er veldig givende. Merkelig at vi ikke har gjort det før!

Livskvalitet må ivaretas

Engen er klar på hva hun tenker kommunene i Innlandet må prioritere for å ivareta de eldre under pandemien:

– Livskvalitet. Det er selvsagt viktig utenom pandemien og. De eldre må ha et verdig hverdagsliv, hver dag. Tenk på deg selv: Når det er din tur, hvordan vil du bli behandlet? De ansatte på Stange helse og omsorgssenter gjør livet bedre for de eldre. De spiller for eksempel musikk, setter på elektriske stearinlys og byr på seg selv. De er enestående!

Inspirasjonskorpset skal på besøk

Stange kommune har fått tilskudd fra Statsforvalteren til å gjennomføre flere tiltak med sårbare eldre som målgruppe. Prosjektet «et lite pusterom» skal skape møteplasser i uterommet for pasienter, pårørende og nærmiljøet. De skal om kort tid starte arbeidet med byggingen av en utescene, og tilhørende små bygg langs en sti der for eksempel beboere og pårørende kan møtes og ha det hyggelig sammen. Målet er å stimulere til mer fysisk aktivitet, samt at pårørende og frivillige kan ta med beboere ut. I tillegg har aktivitør Anita Romskaug iverksatt flere andre tiltak:

– Vi har blant annet gjort om kapellet, som egentlig blir brukt til seremonier og utkjøringer, til et allrom. Begravelsesbyrået og sognepresten ble kontaktet, og vi fikk bare positive tilbakemeldinger! De hadde også et ønske om at flere sykehjem gjorde det samme. Nå er rommet et sted der sorg deles, og glede kan oppleves.

Av andre tiltak nevner Romskaug:

– Vi har blant annet omgjort kapellet til en restaurant i samarbeid med ildsjel i matfaget Geir Arne Dagfinrud og kjøkkenet. Her legger vi all vår sjel inn for at de inviterte beboere skal få en god mat- og restaurantopplevelse. Med finstasen på kommer de inviterte beboerne inn til restauranten til en tre retters middag med god drikke til, taffelmusikk og underholdning mellom middagen og desserten. Etter middagen ønsket en av de inviterte å bestille taxi hjem – det varmer alle våre hjerter, vel viten om at vi har gitt dem gode mat- og restaurantopplevelser.

– Stange er en kommune som tenker utenfor boksen og ser mulighetene i en utfordrende tid, sier Turid Windjusveen Olsen hos Statsforvalteren i Innlandet. Matgledekorpset Innlandet har vært på flere besøk i Stange og de har satt mat og måltidsglede i fokus. Stange ønsker å jobbe bredere med enda flere gode tiltak for de eldre, og har bedt om besøk av Inspirasjonskorpset i juni.

– Vi kommer, og det gleder vi oss til, forteller Turid.

Inspirasjonskorpset kommer til Stange
Inspirasjonskorpset kommer til Stange

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Inspirasjonskorpset

Inspirasjonskorpset hos Statsforvalteren i Innlandet har som mål å fremme helse og trivsel blant de eldre, og å inspirere de som hjelper dem i hverdagen. Korpset skal gi kunnskap, opplevelser og inspirasjon tilknyttet relasjoner, mat og ernæring til både enkeltpersoner, kommuner og andre aktører. Ønsket er å skape livsgnist, og å bidra til at eldre får tilpasset seg en hverdag med smittevernhensyn på en god måte.

Har din kommune eksempler på lignende tiltak for eldre eller ønsker bistand fra Inspirasjonskorpset ta kontakt med Turid Windjusveen Olsen eller Hanne Kjøsnes.

Les mer om inspirasjonskorpset her.