Vil redde vipa i jordbruksområder

Med enkle tiltak kan bønder ta vare på reir og vipeunger – Norsk ornitologisk forening ønsker samarbeid.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 13.03.2017

Vipebestanden er i dag på et historisk lavmål både i Aust-Agder og i landet som helhet. Dårlig hekkesuksess er hovedårsaken. Norsk ornitologisk forening (NOF), avd. Aust-Agder har derfor satt i gang et vipeprosjekt.

Hvordan ta vare på reir?

Utfordringene består i at reir og egg kan ødelegges ved pløying, harving, planting, såing, gjødsling og sprøyting. Enkle og lite arbeidskrevende grep kan benyttes for å unngå ødelagte vipereir.

Tiltak:

  • Merke reir med kort, godt synlig trepinne.
  • Spa reiret opp på ei plate.
  • Flytte plata med reiret og merkepinnen over på bearbeidet jord like i nærheten eller aller helst tilbake på plass ved pløying, harving, planting eller såing.
  • Sette bøtte over reiret mens gjødsling eller sprøyting pågår.

Hvordan øke overlevelsen av unger?

Slåtten tar livet av en del unger som søker beskyttelse i høyt gras. Her vil en vipevennlig slått lik den som gjøres for åkerrikse der man begynner i midten og slår seg utover i jordet, være et virkningsfullt tiltak. Merk også at ungene vokser raskest på frodige, fuktige jorder der de kan finne nok insekter som er den viktigste føden. Særlig er beitemark godt egnet så drenering av slike områder har en negativ effekt på vipenes hekkesuksess. Dessuten er ungene utsatt for rovdyr, blant annet katter.

Aktuelle områder

NOF, avd. Aust-Agder ønsker i første omgang å fokusere på følgende områder:

  • Reddal, Tjore, Landvik og Bringsvær i Grimstad
  • Møglestu i Lillesand
  • Gjervoldsletta på Tromøy i Arendal

Prosjektet er tildelt viltfondsmidler fra Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder. Lignende prosjekter foregår også i Vest-Agder og Hordaland.

Vipeunge i Austre Moland.