Dette innholdet er skrevet før 2019 da antall fylkesmannsembeter gikk fra 16 til 10. Informasjonen kan være utdatert.

Måltidets muligheter

I forbindelse med konkurransen ”Gylne måltidsøyeblikk” har det vært arrangert inspirasjonssamling. I bunn lå et klart og tydelig budskap om å tenke på de eldre.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Inspirasjonsdagen ble holdt på Dømmesmoen i Grimstad. Bakgrunnen for denne dagen var konkurransen ”Gylne måltidsøyeblikk”, hvor landbruks- og matminister Sylvi Listhaug inviterer alle landets eldreinstitusjoner og sykehjem til å delta.

Dagen ble innledet med en kort appell fra fylkesmann Ann Kristin Olsen. Hun snakket om hvor viktig det er at eldre spiser regelmessig og riktig for å få den næringen de trenger. Samtidig kom hun med en oppfordring om å gjøre måltidet til noe spesielt, da mange eldre ser på måltidet som et av få lyspunkt i løpet av en dag på institusjon eller et sykehjem.

Fylkesmannen blant de inviterte: Ann Kristin Olsen (nærmest kamera) holdt åpningsinnlegget på inspirasjonsdagen. Foto: Jørgen Johansen.

Videre ble filmen «Måltidets muligheter» vist. Her kan du se et lite klipp fra filmen. I filmen møtte vi noen av de ansatte ved et gamlehjem i Oslo Erlend Eliasen, som er kokk, var med på å få kjøkkenet til å tenke nytt om maten som ble servert. Ved hjelp av enkle grep så man at det ikke nødvendigvis skal så mye til for at maten skal se langt mer delikat ut, uten at det behøver å koste så mye mer .Det var enkelt å se hvordan beboerne ved den aktuelle institusjonen verdsatte dette. Flere gikk fra lite eller ingen matlyst, til å be om flere porsjoner.

Trine Lohne, kanskje bedre kjent som ”Trine på gården”, var også blant foredragsholderne. Hun snakket på en måte som bør inspirere de fleste, enten du er en dreven kokk, eller fullstendig nybegynner. Hovedbudskapet hennes var å tenke på de gamle, og å gi dem et godt liv i de årene de har igjen.

- Disse eldre menneskene er vant til god gammeldags norsk mat, ikke masseprodusert mat som blir levert i poser. Ville du spist den type mat om du fikk velge, spurte hun tilhørerne.

Avslutningsvis fikk vi et innblikk i hvordan måltidene er en sentral del av dagen ved Feviktun bo- og omsorgssenter. Her snakket en av de ansatte om deres rutiner ved måltidene.