Dette innholdet er skrevet før 2019 da antall fylkesmannsembeter gikk fra 16 til 10. Informasjonen kan være utdatert.

Det store potetløpet

Hva er tanken bak ‘Det Store Potetløpet’? Skape blest om norsk mat og landbrukspolitikk og synliggjøre viktigheten av kombinasjonen mellom riktig kosthold og fysisk aktivitet for å ha god helse.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 19.09.2014

Poteten Petra på vei til Kristiansand med hest
Poteten Petra før avreise med hest til Kristiansand. Foto Wenche Moi.

I takt med befolkningsvekst og økende etterspørsel etter mat – både nasjonalt og internasjonalt – mener 4H at vi må prioritere norsk landbruk og øke den nasjonale matproduksjonen. Samtidig må vi opprettholde landbruksproduksjon over hele landet. Dette er et ansvar vi har, ikke bare for å sikre den nasjonale selvforsyningsgraden, men også for å bidra til å dekke opp den totale globale etterspørselen. Selv om det pr i dag produseres nok mat til å brødfø verdens befolkning, vil en økende befolkning også ha behov for mer mat, samtidig som det vil bli større press på jordbruksområdene på grunn av utbygging. Klimaendringer vil sannsynligvis medføre endrede vekstvilkår, og selv om dette vil kunne slå ulikt ut på forskjellige steder, vil vi etter alt å dømme oppleve mer ekstremvær som gjør avlingene mer utsatt. Dersom vi skal kunne ha et levende landbruk i Norge i fremtiden, må vi verne om det i dag for å holde både jord og kunnskap i hevd.

‘Fra jord til bord’ er 4H’s nasjonale satsningsområde i 2014 – 2015. Vi ønsker å stille de små og store spørsmålene omkring maten vi spiser; Hvor har maten vært før den kommer på bordet? Hva skal til for å produsere maten vi spiser? Hvordan produseres maten? Hvilken mat har kroppen godt av, og hvilken mat bør vi spise i moderate mengder?

I forbindelse med ovenstående satsningsområde, arrangeres ‘Det Store Potetløpet’ som et symbol for å markere at vi synes det er viktig med matproduksjon over hele landet, og at vi dessuten ønsker å sette fokus på hvor viktig kombinasjonen av et sunt kosthold og fysisk aktivitet er. Vi håper dermed at potetløpet skal bidra til økt kunnskap og bevissthet om sunne og gode matvaner, norske mattradisjoner, norsk landbruk og kjennskap til hvor maten vi spiser kommer fra.

Kjendispoteten Petra skal fraktes miljøvennlig og ved hjelp av fysisk aktivitet landet rundt. Den skal innom alle landets fylker og startet i Pasvik i Finnmark på selveste 4H-dagen den 4. mai. Petra avslutter sin reise i Oslo under verdens matvaredag den 16. oktober. Hele uke 36 skulle Petra besøke 4H i Vest-Agder.

Lørdag 30. august ankom hun med tog fra Rogaland til Nodeland stasjon, og der ble hun møtt av 14 4H-ere som i pøs plaskende regnvær syklet henne til Brennåsen. Herfra ble hun ridd til Kristiansand og tatt i mot av fung. landbruksdirektør Unni Svagård.

Bilde fra 4H sin stand i kantina på fylkeshuset
4H har stand i kantina på fylkeshuset. Foto: Sigrun Hovatn.

Det ble ‘potetuke’ hele uka i Fylkeshusets kantine, og kantinesjefen sørger for sunne og gode potetretter hver eneste dag. For å få ansatte engasjert og bevisst på ‘Det Store Potetløpet’, hadde 4H stand i kantina, og en dag ble det arrangert et såkalt potettrappeløp for ansatte.

Potetløpet Petra på fylkeshuset
Deltakerne var ivrige, og Helse- og sosialavdelingen gikk av med seieren.
Foto: Sigrun Hovatn.

I løpet av uka var Petra på togtur til Øyslebø i Marnardal der hun var på klubbmøte i lavvoen hos Lyngblomsten 4H. Hun fikk følge på toget av landbruksavdelingens Jørgen Sæbø.

Det var liten tvil om at Petra ville delta på Dyrsku’n i Lyngdal, og for at hun skulle komme dit, ble hun først syklet til Mandal (48 km!) av Ellen Eskeland i landbruksavdelingen. Hun - altså Petra - var godt kledd med god og hjemmestrikket 4H-lue, og Ellen meldte følgende etter ankomst Mandal:  «Då æ Petra på bussen te Lyngdal. Ho gleda sæ te bussturen. Sykkelturen gikk fint, mi småsnakka heile tia. Men ho blei nok litt sykkelsjuk, å ho klaga på hompete vei å vinglete sykling. Ho va litt bleik om groane då mi kom fram.»

Poteten Petra før avreise til Mandal
Ellen Eskeland og Inger Øyen. Foto Sigrun Hovatn.

Sammen med Naturgjengen 4H fra Lyngdal, koste Petra seg på Dyrsku’n, og målet var å få henne videre derfra til Norges sydligste punkt – Lindesnes Fyr.

4H Vest-Agder arrangerte en aktivitets- og familiedag på fyret søndag 7. september, der det både skulle tas opp poteter, være potetløp og muligheter for å gå natursti med potetspørsmål.  Freidig 4H serverte dessuten deilige bakte poteter fra fyrets bakerovn. Ellen Eskeland hadde en sykkeletappe med Petra denne dagen også. Hun syklet henne fra Mandal til Vigeland der hun ble møtt av Reinen 4H fra Holum.  Klubben påtok seg oppgaven med å få Petra helt ut til fyret, og det var stor stas da Tor Edvard Bringsdal syklet henne ‘over målstreken’ til Lindesnes Fyr.

Ved ankomst på fyret ble Petra tatt høytidelig i mot og ønsket velkommen av varaordfører Per Olav Skutle og Vest-Agders representant i 4H’s landsstyre – Sigrid Løvland. Begge to informerte de fremmøte om ‘Det Store Potetløpet’ samt viktigheten av å fokusere på norsk matproduksjon og fysisk aktivitet.

Poteten Petra blir syklet til Lindesnes av Edvard Bringsdal  
Tor Edvard Bringsdal og Petra på vei til Lindesnes fyr.
Foto: Rune Øyen
                                                           

 Tor Edvard Bringsdal og Petra ved Lindesnes skilt
Tor Edvard og Petra har kommet fram til Lindesnes fyr. Foto: Wenche Moi.

Tor Edvard var ganske sliten etter sykkelturen, men Petra var bare fornøyd. Hun hadde jo aldri vært så langt syd i landet, og hun var tydelig begeistret over at fyrvokteren hadde egen potetåker.

Men nå gledet hun seg over at det var så mange fremmøtte som ville hilse på henne, og som denne dagen forhåpentligvis ble mer bevisst; både på viktigheten av å utvikle den norske matproduksjonen, men også på bevisstgjøring rundt fysisk aktivitet og god folkehelse.                          

Det var ekstra stas for Petra å være med å ta opp poteter fra fyrvokterens egen potetåker, og hun moret seg med å se på barn, unge og voksne som løp potetstafett helt opp i toppen av fyret. Petra løp ikke selv, men hun ble fraktet til topps av ivrige 4H-ere.

Poteten Petra tar opp poteter i fyrvokterens egen potetåker.
Poteten Petra tar opp poteter. Foto: Rune Øyen.

Petra sammen med 4H-ere på trappa til Lindesnes fyr
Petra sammen med 4H'ere på trappa foran Lindesnes fyr. Foto: Rune Øyen. 

Poteten Petra i tårnet på Lindesnes fyr
Poteten Petra i toppen av Lindesnes fyr. Foto: Rune Øyen.

Mandag 8. september dro Petra med buss fra Kristiansand til Skien. I Telemark skal hun bl.a. være med 4H-ere til Dyrsku’n i Seljord.

Hun var sliten med fornøyd når hun ble avlevert på bussen, og det er liten tvil om at hun fikk masse og god oppmerksomhet – både av 4H-ere og andre – i uka hun fikk gjeste Vest-Agder.

Vi håper og tror – både for hennes og vår egen del – at ‘Det Store Potetløpet’ virkelig får folk flest til å tenke gjennom og bli bevisst de viktige temaene hun ønsker å berøre.

Takk for besøket, Petra!

 4H Vest-Agder logo